Архива новинских чланака

Правда - Томислав Николић - 22.10.2011.

Верујете ли да ће избори бити 6. маја?
- Да смо нормална земља, изборе бисмо имали почетком године. Да смо нормална земља, ово би се завршило брзо, изборима. Али, не могу да вам одговорим у оваквој ситуацији, када Влада контролише медије, улицу, живот и смрт, не знам да ли ће прихватити да одступи одмах, пошто би сам излазак на изборе значио промену власти. То би значило да они који су данас на функцији, сутра неће бити на тим местима. То им не би тешко пало да их нико не пита за имовинско стање .
Али, пошто су многи били непоштени и многа кривична дела починили, а о томе податке имају и тужилаштво и полиција, који се сада не усуђују да крену да истражују, пошто је земља прожета корупцијом, митом и криминалом, они ће гледати по сваку цену да остану на власти до последњег часа. Евентуално, гледаће да победе на изборима покушавајући да се обрачунају са политичким супарницима. Имају проблем само у томе што је СНС јачи од њих и што власт више не може да се обрачуна са напредњацима.

С ким ће СНС изаћи на предстојеће изборе?
- Имамо нашу листу. Мислим да она евентуално може да буде допуњена уколико се појави још неко ко би желео да заједно са нама учествује на изборима. Али то вам је, отприлике, наша листа, вероватно се неће мењати.

Било је приче да преговарате са ПУПС-ом.
- Разговараћемо са њима као и са свима другима. Ако се испостави да можемо да сарађујемо - сарађиваћемо, а ако се испостави, као у случају са СПС-ом, да не можемо да сарађујемо - па онда нећемо да сарађујемо и идемо даље. Мислим да ПУПС из обавеза према свом чланству мора да промени коалиционог партнера, пошто је партнер са којим су сада, један од главних криваца што више нема пара за пензије.

Уколико се СПС одрекне политике коју заступа најјача странка у владајућој коалицији, ДС, да ли онда за њих има места у вашој коалицији?
- То су све ствари које се решавају пре отпочињања изборне кампање. За свакога има места уколико се до почетка изборне кампање определи да жели да нам помогне у борби за промене у Србији. Онај ко не жели да се тако определи, тај не може да буде наш партнер.

Да ли ћете после избора сарађивати са ДС-ом?
- Сарадња са ДС-ом после избора никако не долази у обзир. Апсолутно је немогуће замислити да СНС буде у заједно у влади са Демократском странком.

Да ли сте се у последње време сретали и разговарали са лидером ДС-а?
- Нисам, иако сам јавно чинио оно што би ретко који политичар у земљи радио. Позивао сам председника Србије да седнемо и разговарамо о судбини Косова и Метохије, да у име СНС-а преузмем део терета и на наша леђа. Међутим, он се не оглашава и ја са њим нисам разговарао од априла месеца, када је одбио да послуша жељу грађана Србије за ванредним парламентарним изборима. Од тада више нисмо имали никакав контакт.

А шта је са ДСС-ом? Да ли сте разговарали са њиховим председником Војиславом Коштуницом?
- Не, нисмо разговарали, али је добро то што нигде не можете да прочитате како једни другима нешто пребацујемо, или да критикујемо једни друге због неких потеза.

Очекујете ли да Србија 9. децембра добије статус кандидата?
- Мислим да је то извесно. Србија је учинила доста тога, грађани Србије су издржали много да бисмо добили статус кандидата, али наравно да не подлежем еуфорији, то још не указује на бољитак. До почетка преговора тај статус не значи скоро ништа, изузев признања да земља није у тако лошем стању као што је била раније.

Али из Брисела је долазио само притисак да Београд мора да настави дијалог са Приштином, иначе нема кандидатуре за улазак у ЕУ.
- А шта да радимо?! Ви знате да је Косово црта која се не прелази. Ако нас неко уцењује Косовом, дијалог ће бити отежан, а ако нам дозволи да будемо партнер који има неке интересе, онда ћемо бити спремни и на разговор и на компромис.

Нисмо осветници

Ако СНС дође на власт, да ли ће истраживати корупције садашњег режима?
- Наравно. Па то је наша обавеза. Ми нисмо осветничка странка, али они који су се бавили криминалом не могу да остану мирни као да се ништа није десило.

„Бела књига“ завет грађанима

Да ли СНС има програм за решење проблема на Косову?
- Да. Припремамо се да 29. октобра у Нишу на скупу, а волео бих и да тада започне кампања, ако буду расписани избори, представимо „Белу књигу“ којом ћемо се заклети грађанима Србије и показати им шта ћемо да урадимо када победимо на изборима.