Архива новинских чланака

Правда - Томислав Николић - 27.08.2010.

Немачка канцеларка Ангела Меркел рекла је да после приступања Хрватске ЕУ, више неће бити придруживања...
– Немачка канцеларка је вишу пута изговорила нешто што не мора да буде политика ЕУ.

Шта сте рекли Вестервелеу?
– Рекао сам му да знам да они подржавају независност КиМ-а, да СНС то не може да призна, али да то не значи да о томе не можемо да разговарамо. Србија треба да уђе у озбиљне разговоре са ЕУ и САД-ом, али под патронатом Русије, Кине и других држава. Морамо да сазнамо на чему смо и докле то може да иде.

Да ли после тог разговора може да се каже да Србија има будућност у ЕУ?
– Ако је постоји такав захтев о независности Косова, онда ће наш пут у Европу бити веома тежак. Сви ми који желимо да будемо у ЕУ тешко да ћемо наћи мотивацију за такав пут ако то значи одрицање од Косова. То нисам чуо у разговору, и могу само да претпостављам да је са таквим неким приступом, у име других великих држава чланица ЕУ које су признале независност Косова, Вестервеле и дошао.

Мислите ли да ће неко имати храбрости да грађанима каже да смо изгубили Косово?
– Изузев Чедомира Јовановића, председника ЛДП-а, нисам чуо да је неко то рекао. Он је све време инсистирао на томе, на независности Косова.

Како вас лично сада доживљавају странци када разговарају са вама – још увек као опасност или у вама сада виде партнера Запада у Србији?
– Наравно да виде партнера. Мени је важно да се представници ЕУ више не мешају у изборе, тако што ће се јавно опредељивати за неког или против мене. Сада ћемо имати први пут потпуно слободне и демократске изборе.

Чини ли се да смо сада ближи изборима?
– Сачекајте Генералну скупштину УН-а. Тада би Влада требало да покаже мало морала у свом постојању. Уколико се њена политика за одбрану КиМ-а покаже као неуспешна, председник Владе требало би да поднесе оставку.

Какав су односи сада у опозицији? есте ли имали контакта са Војиславом Коштуницом око сарадње пре избора?
– Нова Србија је опредељена за сарадњу са СНС-ом, и не видим више странака које имају жељу да са нама сарађују. Е сад, шта ће бити са ДСС-ом, нека сами одлуче. Не обазирем се на њихове приче и оптужбе. Не мислим да их више позивам на сарадњу и заједничке састанке. Врата су им отворена, они на та врата неће да уђу, па нека иду сами где мисле да је најбоље.

Значи ли то да НС са вама иде на заједничку листу?
– НС за сада показује жељу да сви будемо заједно, жељу да буду са нама, али вероватно да ће их ДСС ставити пред избор „тамо или онамо“. НС ће одлучити оно што је за њу најбоље.