Архива новинских чланака

Правда - Владимир Цвијан - 17.09.2010.

Како вас је држава обавестила да преузима фабрику?
– Блокирана су нам средства по наређењу Тужилаштва и на основу више аката државних институција. Покушавам да правним средствима спречим затварање фабрике, мада знам да Србија није правна држава. Не могу да набавим кромпир за производњу чипса, да исплатим плате или накнаду за превоз, што значи престанак рада фабрике.

Да ли се блокада спроводи по основу Закона о привременом одузимању имовине Пурићу?
– Не, за то се води посебан поступак, на шта смо уложили жалбу, а Пурићу имовина није одузета. Не знам само како човеку коме суђење није ни почело може да се одузме имовина, јер се истрага против Пурића води за период који следи после куповине фабрике. Управо се трудим да оборим пред судом сва документа на основу којих је уведена блокада средстава предузећа, указујући да су решења незаконита.

На шта се позивате у жалби коју сте поднели?
– Да не улазим у детаље, улажемо правне лекове по свим могућим тачкама решења која су нам достављена, а жалићемо се до Уставног суда и Европског суда у Стразбуру.

Ко је потписао документ о блокади рачуна чипсаре у Чачку?
– Један од докумената је из Тужилаштва са потписом неког заменика.

Да ли ћете тужити Динкића који је ваше постављење назвао доказом о спрези СНСа и криминала?
– Ја знам како функционише правосуђе у Србији и немам намеру да тужим Динкића и губим време, јер би поступак опет водио неки намештени тужилац и судија. Међутим, ствар је власника фабрике да ли ће тужити министра економије који га је назвао криминалцем иако поступак није окончан.

ДС вас је прозвала да тврдњама да ће Пурић изаћи из затвора вршите притисак на суд?
– Зна се да на рад судова у Србији утиче Демократска странка.

Да ли је Пурић члан СНС-а?
– Не, то нема везе, ово је правни посао.

Како је чипсара пословала?
– Фабрика је, као и већина осталих, захваљујући Динкићу и његовој економији, пословала у отежаним условима. Треба добро да размислим како ћу сада нашим иностраним партнерима, пошто велики део чипса извозимо, да објасним зашто не можемо да им испоручимо уговорену робу.

Плаше се

У којој је фази поступак који су државне институције најавиле против вас због сумње да сте прислушкивали председницу Врховног суда Нату Месаревић?
– Тужилаштво није ни покренуло поступак, вероватно се не усуђују зато што знају да нисам ја тајно снимао председницу Врховног суда. Да су подигли оптужницу, морали би да причамо о томе ко снима разговоре представника државних органа.