Архива новинских чланака

Правда - Зорана Михајловић - 24.12.2011.

Како оцењујете предлог буџета за 2012. годину?
Сваки буџет који је направила ова влада није био развојни. Направљени су тако да се из њих практично испумпава новац за оне ствари које Србији нису ни потребне. Сваки буџет се свео само на то како потрошити новац, да се додатно задужимо, а при томе за резултат немамо ниједан нови објекат, ниједну нову инвестицију, нити покретање производње. То је озбиљан проблем. Нова влада која буде дошла имаће озбиљних проблема да заустави задуживање земље, а да с друге стране, опет имамо буџет којим ћемо моћи да задовољимо потребе непривредних делатности.

Према вашем мишљењу, које су главне мане предложеног буџета?

То што нема прилива нових инвестиција, и што се ни у једном делу самог буџета не види одговор на питање где ћемо уложити новац из буџета. Нема улагања. Где конкретно иде тај новац, осим што иде у потрошњу. А подсетићу вас да ми имамо обавезе према ММФ-у да смањимо потрошњу.

Представници власти говоре да се наменски задужујемо како бисмо завршили друмску и железничку инфраструктуру.
Држава Србија је једна од најзадуженијих земаља. Не би био проблем да је резултат задуживања било који инфраструктурни објекат. Било да је то ауто-пут, електране... Нажалост, ова влада нас је за три године задужила близу шест милијарди евра. То је шест електрана, или два ауто-пута, или читав гасовод Јужни ток. То је ужасно велики новац, а од тога нисмо добили ништа. С друге стране, држава је довела „Фијат“. И они сад сматрају да је то највећа заслуга ове владе јер су довели „Фијат“. Али је онда држава узела кредит од 700 милиона евра за послове које ће „Фијат“ радити у Србији. Па тако може посао да ради било ко. Није нам онда требао „Фијат“.

Како гледате на идеју председника државе да се отвори тендер за експлоатацију уљних шкриљаца код Алексинца?
Покушавају да распродају природне ресурсе у Србији. Оно што је остало Србији јесте електроенергетски сектор, дакле ЕПС и уљни шкриљци, то јест могућност да добијемо синтетичку нафту. Ова земља која је продала НИС, па ако смо ту мањински власници, ваљда треба оно што је наш природни ресурс, а то су уљни шкриљци, не да продамо већ да већински власник буде држава. На томе бисмо као земља могли да зарадимо. Продаја тога је само покушај да се дође до новца пред изборе, и ништа друго. То управо говори да овој власти није до Србије и њених грађана. Јер да јесте, уљни шкриљци би били власништво Србије.

Аналитичари тврде да ће главна тема наредне кампање бити економија. Како у том светлу видите предстојеће изборе?
-У Србији имате милион незапослених. Људи су гладни, нема посла. И то јесте главна тема. Мислим да свима онима којима је данас добро, а то су они који су на власти, као и њихови тајкуни, они ће желети да остану на својим функцијама и да сачувају своје привилегије. Али Србији није добро, и верујем да ће грађани препознати управо у СНС-у партију која нуди промене. Неће бити лако, али су промене могуће. Већ девет година нам говоре како не може боље, и да треба да се помиримо са овим како је. Може да буде боље. Оно са чим ћемо ми изаћи на изборе јесте покретање пољопривреде и енергетике. Наш главни циљ је повећање животног стандарда и да покушамо да запослимо што више људи. СНС је данас највећа странка на Балкану, и верујем да ће Србија препознати да је то једини начин да изађемо из ове тешке кризе. Нисмо у великој кризи због економске кризе, већ због тога што се овде лоше радило и лоше управљало државом. Овде је корупција на првом месту, уместо да то буде Србија. СНС-у је Србија на првом месту.

Без обзира на кризу, посланици ће добити 13. плату.

Нису само они у питању. Ви имате и директоре јавних предузећа, попут директора „Србијагаса“ Душана Бајатовића. Његова месечна примања су 10.000 евра. То је 300 пута више од најниже плате у Србији. То је срамота. То су наше паре, то је новац грађана.
При томе он је директор предузећа које је задужено 700 милиона евра. Он је дакле директор предузећа које малтене води у банкрот, а има плату 10.000 евра. Оно што ће се променити са новом владом јесте да стручни људи буду на правим местима и борба против корупције.

Охрабрити жене да уђу у политику

Да ли подржавате идеју да више жена буде у политичком животу Србије?

- Ја сам увек за то да основни критеријум буде - да ли знате да радите свој посао или не, а не да ли сте мушко или женско. Наравно да треба поштовати закон у том смислу да жена буде што више. Жене такође треба охрабрити да се укључују у политику. Јер ако жена може да води рачуна о породици, кући, о свом мушкарцу, онда свакако може да води рачуна о држави.