Архива новинских чланака

Пресс - Александар Вучић - 20.05.2010.

Да ли овакве поруке из ДСС-а могу да значе и крај ваше сарадње са Коштуницом?
- СНС нема проблем. Ми смо добили много позива наших чланова из целе Србије, с поруком да се жестоко узврати на увредљив одговор ДСС-а да Коштуница нема времена за састанак с Томом. Али, ми смо озбиљни и одговорни људи. Наш одговор на непримерену поруку је љубазан, благ, разуман и рационалан: „Да, ми имамо и имаћемо времена за вас".

Ако су у питању увреде, како кажете, зашто је ваш одговор на њих љубазан и благ?
- Намера СНС-а је да се боримо против власти, а не против било кога у опозицији. То је у складу с потребама грађана, а не личним жељама и политичким сујетама. Онај ко мисли да је позиционирање странке важније од напретка и промена у Србији прави велику грешку и не разуме потребе и жеље грађана.

Да ли се слажете са оценама аналитичара да је суштина овог сукоба ривалитет Николића и Коштунице око лидерске улоге у опозицији?
- Аналитичари везе немају с политиком. То је бесмислена прича коју пас с маслом прогутао не би. Не желим да поредим број гласова, подршку, али то је као када бисте рекли: „Постоји сукоб између... али добро, хајде, боље да ћутим".

Кажите...
- Као да говорим да има сукоба за лидерску позицију унутар режима. Зна се ко је лидер режима, а ко је лидер опозиције. Не мислим да је то икоме проблем.

Да ли СНС „отима" Илића Коштуници да бисте ослабили ДСС?
- Ми сарађујемо са Вељом на исти начин на који желимо да сарађујемо са Коштуницом. Не желимо да слабимо лидера ДСС-а, већ да будемо у једном блоку против режима. Коштуница, ако то жели, добродошао је, ми за њега увек имамо времена и места. Ако не жели, нема проблема. Својевремено сам за радикале рекао: они који заборављају шта је интерес опозиције и како се бори против власти, осуђени су на судбину СПО-а. Видите да сам са радикалима био у праву.

Да ли и ДСС-у прогнозирате судбину радикала и СПО-а?
- Не, али мислим да ће сви који желе промене, другачију, бољу, напреднију Србију морати не само да се уједињују и да праве јединствене изборне листе, већ да заједнички раде. План власти је да избори буду крајем марта наредне године, када добију кандидатуру за ЕУ. Ми ћемо тада победити режим Бориса Тадића.

Сами?
- Чекајте, нисмо сами. За изборе у Бору смо потписали договор са Новом Србијом, а то ћемо проширити са неколико влашких странака, Покретом социјалиста Александра Вулина... Очекујемо и разговоре са ДСС-ом. Значи, са свима у опозицији. Више их и нема.

На другој страни је, ипак, много више странака...
- Мислите да сабирање броја странака исходује коначан резултат избора? Пошто имате једно 17 странака у Унији региона, три-четири странке око СПС-а, пет уз ДС? Мислите да је то њихова снага? Не. То је њихова слабост, то показује колико су несигурни, колико немају програм, политику, план...

Динкић нам чита речи с усана
Да ли би СНС сарађивао са Унијом Млађана Динкића?
- Хвала Динкићу што је већ рекао да са СНС-ом не жели да сарађује, као да нам је читао речи са усана.

Шта ако се догоди да у Србији освојите највише гласова, али да не будете у стању да формирате власт?
- Где се то догодило да смо ми најјачи, а да нисмо формирали власт?! У Земуну, Вождовцу, Пријепољу, Грачаници смо били испред ДС-а и свуда имамо градоначелнике.

Али, са вама неће да сарађује нико из опозиције осим Велимира Илића - ни СРС, ни ЛДП, ни НП Маје Гојковић, па ни ДСС.
- НП је део режима, а ЛДП уопште није у опозицији. Радикали, на моју жалост, неће прећи цензус. А да питам ја вас, да ли је 2000. године, када је СПО рекао да неће да учествује у заједничким акцијама ДС-а и ДСС-а, пропала опозиција? Па није, тада је победила.