Архива новинских чланака

Пресс - Александар Вучић - 28.05.2010.

Вучић каже да је ослобађајућа пресуда бившем вицегувернеру НБС Дејану Симићу и функционеру СПС-а Владимиру Заграђанину „скандалозна“ и да је она „резултат политичког управљања судовима“.
Према његовим речима, пресуда Вишег суда је „дебели политичко-државни дил“ јер се тужилац није жалио на одлуку судије да из доказног материјала изузме транскрипте прислушкиваних разговора учесника афере „Кофер“.
- Директан доказ да је та бесрамна пресуда чиста политичка намештаљка јесте чињеница да је судија током суђења из доказног материјала изузео транскрипте законито прислушкиваних телефонских разговора Симића, Заграђанина, Секуле Пијевчевића... Из тих транскрипата се може доказати намера о давању мита, а тужилац се на такву одлуку суда чак није ни жалио! А сви они су законито прислушкивани на основу одлуке Окружног суда - рекао је Вучић, и додао:
Изузети законити транскрипти
- Знате ли да су бројне правоснажне пресуде донете чак и на основу транскрипата разговора који су прислушкивани и без одлуке суда. У модерној правној историји није се догодило да судија издвоји из списа законите транскрипте, а никад се није десило ни да се тужилац не жали на такву одлуку. Па, тужилац се, да се метафорично изразим, жали и кад оптужени пролије чашу воде на сто. Јасно је да је ово дебели политичко-државни дил - категоричан је Вучић.
Он јавно поставља питање ко је од политичара и представника правосуђа договорио пресуду којом се разара правосудни систем Србије.
- Нека нам кажу где и ко је договорио ту срамну пресуду. Да ли су се седам дана пре њеног доношења на Палићу састајали адвокати одбране и тужилац, да ли су тамо имали своје учеснике и представници реформе правосуђа, колико времена су сви они тамо провели заједно, о чему су разговарали и шта су се договорили? И ко је од политичара учествовао у намештању те пресуде - поставио је Вучић јавна питања.
„Нећу још да откривам имена“
Заменик председника СНС-а тврди да зна ко је све боравио на Палићу, али додаје да неће да открива имена док не добије одговоре на постављена питања.
- Јесу ли ово резултати реформе правосуђа и да ли смо се за такву реформу залагали? У афери „Кофер“ постоје оптужени за извршење кривичног дела, јасна оптужница, транскрипти прислушкиваних телефонских разговора у складу са законом, све је достављено у списе, постоји доказни предмет - кофер са новцем! Питамо јавно ко је договорио ову пресуду, после које више нема смисла никог гонити у Србији?
Осврћући се на информацију да је 100.000 евра, који је требало да послуже као мито да би Кредитно-експортна банка поново добила дозволу за рад, враћено директору те банке Секули Пијевчевићу само дан после хапшења Симића и Заграђанина, Вучић је иронично рекао:
- Ако је већ био толико фин да „поштеном налазачу“ врати 100.000 евра намењених за подмићивање, суд је требало да му дода и камату. Да има човек од чега да живи.