Архива новинских чланака

Пресс - Томислав Николић - 04.10.2010.

„ЕУ ће морати да ми објасни"
- Косовски полицајци су нам узели личне карте и однели их у неки контејнер. Након неког времена појавила се припадница Еулекса, Чехиња Хана, и рекла да не могу да прођем. Питао сам зашто, а она ми је одговорила да Влада Србије за мене није тражила одобрење... Рекао сам јој да ми одобрење не треба, пошто у Патријаршију идем као обичан грађанин, а не као функционер, али ништа није вредело... Госпођа из Еулекса ми је само поновила да је то усмено наређење шефа Еулекса и да нема шансе да уђем на Косово! Нисмо имали избора, окренули смо се и вратили назад... Све су то са стране посматрали Срби који раде у Косовској полицијској служби, људи су отворено негодовали због тога што ми је забрањено да уђем на Косово... - прича Николић.
Томислав Николић напомиње да не верује да му је улазак на Косово забранио Еулекс и каже да је сасвим сигуран да иза свега стоји Борис Тадић.
- Не знам зашто би ЕУ улазила у сукоб са неким ко је јавно мнење у Србији окренуо до те мере, да се европске интеграције наше земље више уопште не доводе у питање?! О томе ко може да оде у Пећ одлучивала је Влада Србије! Мени је Борис Тадић забранио да уђем на Косово и Метохију, њему би много сметало моје присуство у Патријаршији... - каже лидер СНС. На наше питање зашто би Тадићу толико сметао његов долазак у Пећ, Николић објашњава:
- Основни разлог је то што је власт желела да покаже да у Србији постоји само један политичар и да је он сасвим довољан. Да сам ја био присутан у Патријаршији, мислим да би грађани јасно показали где је коме од нас двојице место. Да будем сасвим конкретан, Тадић се уплашио да ћу у Пећкој патријаршији добити већи аплауз од њега...
Николић наглашава да ће му бити „вечито жао што није стигао у Пећ":
- Страшно ми је жао што је власт у Београду успела да ме онемогући да стигнем у Пећку патријаршију, јер сам стварно јако желео да присуствујем устоличењу... И раније се дешавало да ме враћају у кампањама, на председничким изборима, када сам био са Шешељом, али ово је нешто сасвим друго!
У Влади Србије јуче нису желели да коментаришу оптужбе Николића.

Лидер СНС-а је најавио да ће већ данас од представника ЕУ тражити да му званично одговоре зашто му је онемогућен улазак у покрајину:
- Озбиљно ћу разговарати са онима који на КиМ представљају ЕУ. Затражићу веома јасно образложење зашто су ми ускраћени слобода кретања и основна људска права, пошто то образложење на административном прелазу Јариње нисам добио...