Архива новинских чланака

Пресс - Томислав Николић - 14.05.2010.

- Да ли би евентуални прелазак Шормаза у СНС био отимање посланика од Коштунице и да ли би угрозио сарадњу са ДСС-ом?
- Никога не отимамо, а свако ко дође седеће у нашим клупама. Закон је такав и мандат припада човеку. Али, замерићу Шормазу уколико пређе у неку странку на власти, јер све док се не нарушава однос снага власти и опозиције то је у реду. Кад би неки посланик СНС-а прешао у странку на власти, то бих сматрао издајом, јер или се продао или је уцењен! Исто мислим и за Шормаза. Однос са ДСС-ом не може ништа да поремети јер имамо споразум о сарадњи са циљем да изазовемо ванредне парламентарне изборе.

- Сарадњу не ремети ни то што се сами састајете са Вељом Илићем?
- И са Коштуницом сам се састао неколико пута без Илића...

- Није то исто.
- Није. Нова Србија је тражила тај састанак, људи су питали да ли могу да дођу. Ми и даље желимо сарадњу опозиције, јер и народ воли када се људи слажу. Ако Илић нема добар контакт са Коштуницом, онда то није добро. Нећу да се мешам у њихов однос, хоћу сарадњу.

- Шта мислите о тврдњи Шормаза да ће ДСС да пропадне ако Коштуница остане на челу странке?
- ДСС и Нова Србија су моји политички супарници, јер се боримо за исте гласове и нећу ја да их саветујем. Кад је странка коју сам водио пала са 34 на 29 посто, ја сам кренуо у промене.

- Да ли сте свесни да Велимир Илић доноси и проблеме, његово понашање, функционере под истрагом...
- Свестан сам свега, али какве су то оптужбе које трају годинама без епилога? Или јеси, или ниси. Ако има нечег за Илића и његове, који две године нису на власти, што се то не решава одмах? Држе батину годинама над људима. Тако и Коштуници сада спочитавају нешто од пре две године...

- Када сте се последњи пут видели и чули са Коштуницом?
- На страначкој слави, и тада смо се договорили да се видимо ускоро и да интензивирамо сарадњу. Предлагао сам да изађемо заједно на изборе у Бору, да направимо широку коалицију, једну листу... Листе још нема, али има времена. Не стоје спочитавања да радим Коштуници иза леђа, или да нећемо да сарађујемо.

- Да ли добијате пацке са запада због сарадње са Коштуницом?
- Мени нико не може да лупи пацку! Међутим, држе штапиће, али ја измакнем руке! Тачно је да би многи замерили, али то не било демократски. Сигурно би ми многи тајно рекли: „Шта ће вам онај Коштуница?“, али ја нећу тајно да се састајем. И увек имам спремам одговор за њих: „А што то нисте замерили Тадићу кад му је ДСС фалио да формира владу?! Па, ДС је Коштуници дао место премијера!“ И даље кажем, Србији требају два блока, ми против ДС-а. То је једино решење. Четири године ми на власти, четири они, па ко буде бољи.

- Ивица Дачић вам одговара да је СПС трећа снага и да од двопартијског система неће бити ништа?
- А ја господину Дачићу, који се нешто много мота око посланика СНС-а, поручујем да неће моћи да влада Србијом са шест посто и да се поставља као да све зависи од њега. Пред изборе ће морати да се определи: или ће у власт са СНС-ом, или са ДС-ом, за који је везан пупчаном врпцом и истражним радњама. Мораће да се изјасни, макар ми никада не дошли на власт. Али, СПС са шест посто гласова неће уцењивати и владати.

- Тврдите да СПС врбује посланике народњака?
- Покушавају преко својих побочних странака да дођу до посланика СНС-а.

- Какве су шансе да направите велику коалицију са ДС-ом и ућуткате све мале странке?
- А ко онда да буде опозиција? Свако би вукао на своју страну у Влади, да се позиционира боље пред изборе.

Нисам купио нову књигу војислава ШеШеља

- Да ли се надате Војиславу Шешељу из Хага?
- Шта има да се надам. Не бавим се њиме. Ја сам из Шумадије и нисам заборавио да сам му крстио унуке. Пре неки дан ме питао један посланик СРС-а да дам хиљаду динара и купим нову књигу Шешеља „Полицијски досијеи“. Ја га питам да ли су то они досијеи које сам обезбеђивао Шешељу за одбрану? Смеју се људи. И нисам купио књигу, писало је на њој СРС, иако ме је тај посланик убеђивао да је узмем и преко ставим налепницу.