Архива новинских чланака

Пресс - Томислав Николић - 18.04.2011.

Николић је захвалио Тадићу што га је обишао.
- Али ако опет буде долазио без понуде, онда могу да му поручим да смо данас разговарали за цео живот. Данас смо разговарали и о томе да неке државе ЕУ могу да промене став о српској кандидатури за ЕУ. То је био његов једини аргумент против избора. Ја сам њему дао сто контрааргумената. Није ми понудио датум избора и зато нема договора - рекао је Николић.
Тадић је у Скупштину Србије дошао потпуно ненајављено. Разговору Тадића и Николића у посланичком клубу СНС присуствовали су Вучић и Јоргованка Табаковић, као и Николићева супруга, син и снаја. Тадић је сат времена покушавао да убеди Николића да треба да прекине штрајк, док је Николић исто тако упорно инсистирао на датуму избора.
- Нисам никада присуствовао тежим разговорима, који су били тежи утолико што је њима присуствовала и Николићева породица - рекао је Вучић за Пресс.
Ово је био пети разговор Тадића и Николића у последњих месец дана. Осим што су се два пута видели, они су се три пута чули и преко телефона.
Поред Тадића, јуче су и функционери ЕУ убеђивали Николића да обустави штрајк. Како сазнајемо, јуче ујутру Николић је у телефонском разговору са Мирославом Лајчаком одбацио њихов апел.
Вучић је пре сусрета Тадића и Николића најавио да ће протести напредњака бити настављени, данас у Београду, а од сутра и по целој Србији.
- Користићемо цитате Зорана Ђинђића, за сваку акцију наћи ћемо по један и под тиме подразумевам све што је он радио, само ћемо изузети насиље, а онда нека причају да се понашамо демократски - рекао је Вучић.
Он је демантовао да ће напредњаци „блокирати Србију“, што је јуче најавио повереник СНС за Колубарски округ Дарко Глишић.
- То није договорено, потребне су акције које ће смирити ситуацију, а не оне које ће подићи атмосферу - рекао је Вучић.
Председник Нове Србије Велимир Илић рекао је јуче да неће моћи дуго да контролишу незадовољство грађана.
- Шта ћемо да радимо ако се људи поново скупе и сами крену у неке активности? - рекао нам је Илић. Он је рекао да је било планирано да се и он придружи штрајку, али да му је то забранио лекар који га је недавно оперисао.
- Доктор је рекао да то не долази у обзир, јер би неузимање воде било погубно за мене. Проблем је у води, а штрајк глађу не би био никакав проблем - рекао је Илић.
Невен Цветићанин са Института за друштвене науке рекао је да је депласирана напредњачка намера да крену у акције у форми Ђинђићевих цитата, јер су у „смислу политичких вредности Ђинђић и Николић као бог и шеширџија“.
Топом на комарца
- Николић сад покушава од себе да направи Вука Драшковића, а од Бориса Тадића да направи Слободана Милошевића. Али, свима је јасно да Тадић није Милошевић - каже Цветићанин.
Професор Факултета политичких Зоран Стоиљковић рекао је да је штрајк Николића театрализација политичког живота које би, могло да прерасте у „опасан преседан“.
- Не треба подизати тензије кроз штрајк глађу и жеђу, јер шта ако то постане пракса. До решења у политици се долази тако да свака страна чува образ. Разумем мотиве Николића да тако дође до избора, али то би могао да буде опасан преседан - рекао је Стојиљковић.
Политички аналитичар Душан Јањић рекао је да напредњаци пуцају „из топа на комарца“.
- Комарац су ванредни избори - у политици се не сме тражити нешто што се неће догодити. А ванредни избори се неће догодити, јер Србија је већ ушла и изборну годину - каже Јањић.
Вучетић: Штрајк глађу није разлог за изборе

Бивши председник Уставног суда Србије Слободан Вучетић, изјавио је да Устав познаје само три разлога за расписивање ванредних избора, међу којима није штрајк глађу.
Они се расписују увек у изнудици, и то у неколико случајева, наводи Вучетић: „Кад владајућа већина изгуби парламентарну већину, кад Влада поднесе оставку, или кад премијер врати мандат. Он је ситуацију са Николићем описао као „прилично недоличну демократском поступку“.

Николић пребачен у приватну болницу

Николић је синоћ око 20 часова пребачен у приватну болницу у Београдски клиничко-болнички центар на Новом Београду. Николић је из Дома Народне скупштине, где је штрајковао од прекјуче, изнет на носилима и у свесном стању. Александар Вучић је рекао да се Николић „осећа веома лоше“.