Архива новинских чланака

Пресс - Томислав Николић - 19.07.2010.

Који, хоћете ли тражити од Филеа конкретан одговор шта Србија треба да уради?
- Управо то, тражићу најјасније и најконкретније могуће одговоре. Хоћу да чујем те услове. Хоћу да чујем шта Србија треба да уради да би постала члан ЕУ? Али, и ја ћу да поставим услов. Да тај одговор који добијем одмах пренесем грађанима Србије, да ме не обавезују ћутањем. Ако не смем да кажем грађанима, нека и он не говори мени. Нећу да за неколико година неко каже: ви сте то знали, речено вам је у Бриселу у јулу 2010. СНС се припрема да преузмемо власт и нећу изненађења кад се то деси. Хоћу да знам шта нас чека, а не да половина мандата пређе у упознавању са ситуацијом. Ми смо нова странка, без репова, и такви хоћемо да дођемо на власт.
Шта ако вам кажу да је услов признавање независности Косова?
- Сачекајте да видимо шта ће ми конкретно рећи, па ћете онда чути и моје ставове.
Шта мислите како ће мишљење Међународни суд правде донети о отцепљењу Косова 22. јула?
- Најсрећнији бих био да грешим, али мислим да ништа добро за Србију неће бити, него ће мишљење МСП оставити неког простора за тумачење. Волео бих да чујем која је то стратегија власти, јер чујемо неке приче о компромису. Председник Републике треба јавно, после одлуке Суда правде да изађе и објасни позицију Србије, без устручавања. Да каже шта можемо и шта планирамо. После треба да одржи састанак са шефовима највећих странака. Ако отворено све каже, нашу подршку за Косово ће увек имати.

Тражили су од мене да уђем у савез са ДС

Да ли ћете у Бриселу тражити подршку за ванредне изборе?
- Не.
А „благослов“ за коалицију са ДС после избора?
Мене су већ питали шта мислим о коалицији СНС и ДС, да будем отворен чак су ми то и сугерисали. Међутим, рекао сам да је то немогуће и то не могу сада да порекнем. Србији су потребне две јаке странке, једна на власти и једна у опозицији. Ко би био опозиција када бисмо ми и ДС били на власти власт? Ево, видим да је председник републике напрасно пре неки дан био у званичној посети Белгији, само да се каже да је пре мене био у Бриселу.