Архива новинских чланака

Пресс - Томислав Николић - 24.07.2010.

Најлакше је критиковати, имате ли ви било какав предлог или неко конструктивно решење?
- И ја кажем да је најлакше критиковати. Данас је најлакше бити опозиција. За Косово смо одговорни сви који смо последње две године активни у политици - и социјалисти који се држе по страни јер им то као није ресор, и Вук Драшковић, и ДСС, па и ми за наших годину и по у власти. Зато ја сада не тражим ничију главу, онај на власти сам треба да процени када главу даје. Али за овај последњи пораз не могу сносити последице само грађани и држава, већ они који су ово смислили. Ми смо спремни на разговоре, да обезбедимо мир и стабилност, али нисмо спремни да даље Србију воде неодговорни људи, којима је најважније како ће медијски тим запушити рупе и пласирати оправдања.

Шта бисте урадили да сте данас на месту Бориса Тадића?
- Прво - не бих дошао у ову ситуацију, не бих све свео на МСП, као једино решење. А да бих вам рекао које бих ја кораке предузео, морао бих да знам шта су они радили у последње две године, јер смо од шефа дипломатије само чули еуфорију и наду око МСП-а, као и да су путовали у земље за које се зна да нису и неће признати Косово. Све што имам, рећи ћу Тадићу, а онда и целој јавности...

Па, шта ћете рећи председнику?
- Прво ћу га питати је л' ово оно што је тражио, је л' задовољан. Нећу да ми прича да је ово неправда, нити о Генералној скупштини УН, нити о 55 писама... Хоћу конкретно да чујем шта ће даље да ради. Када ми каже план, ја ћу да похвалим или критикујем и дам своје предлоге.

Већ трећи пут тражите разговор са Тадићем. Има ли реакције?
- Нема, али ја мислим да би било ненормално да сада не дође до састанка. Ја не тражим састанак о ПДВ-у, већ о судбини државе. Неко мора да каже шта даље. Да усправи Србију, поведе је. Тешко је, али много деце у Србији има, а треба још више да их буде.

У овако тешким ситуацијама за једну државу, владе или падају или се „концентришу" у владе националног јединства. Да ли бисте сада ушли у власт?
- Шта би СНС сада, после свега, радила у власти? Да по партијском кључу делегирамо емисаре који ће носити писма иностраним званичницима. Имају добру пошту у Бору за то. Ту смо за разговоре, да помогнемо..

Имате ли поруку за Србе са Косова?
- Ја мислим да ће њих сада чувати као мало воде на длану, јер Албанцима сада када имају одлуку суда више није потребно насиље да освајају територију. Ипак, бринем за север Косова и на то треба да обрате пажњу и Срби и држава Србија.

Како сте доживели срамотно мали број људи на молебану за Косово?
- Мислим да је народ толико утучен да више нема снаге ни богу да се моли.

Шанса за РС, а не и за Додиков маркетинг
Шта мислите о судбини Републике Српске?
- Ја мислим да РС треба из овога да извуче поуку. Сигурно има грађана који желе да у складу са међународним правом искористе право на самоопредељење. Мислим да су Додикове приче само маркетинг уочи избора. Слушамо то већ годинама, дај да уради нешто конкретно. Имао би нашу подршку да није у питању политички маркетинг.