Архива новинских чланака

Пресс - Томислав Николић - 28.07.2010.

Дачић: Истрага траје!
Лидер СНС-а каже да ће од специјалног тужиоца затражити записник који је направљен при разговору са Симовићем и напомиње да је, ако треба, спреман да са њим „очи у очи“ разговара у затвору у Забели.
- Можда тај Симовић мени каже нешто што неће да каже државним органима. Имам право да знам, мој живот је у питању... - додаје Николић.
На другој страни, министар полиције Ивица Дачић каже за Пресс да је и истрага у току и да су оперативци МУП-а недавно посетили Симовића, који се налази у седмом павиљону затвора у Забели у Пожаревцу.
- Могу само да кажем да су представници МУП-а са тужиоцем за организовани криминал били код Симовића у затвору, али пошто они воде истрагу, ми не можемо да говоримо о детаљима тог разговора - изјавио је Дачић за Пресс.
Ни у БИА нисмо успели да сазнамо да ли има нових момената у истрази.
- Као што смо већ раније рекли, БИА је добила информацију од једног државног органа да се припрема атентат на Томислава Николића. Ми смо планирали да обавимо разговор са Симовићем, али су, према информацијама које имамо, то већ учинили припадници МУП-а и Тужилаштва за организовани криминал - казао је Јован Стојић, шеф кабинета директора БИА.
Међутим, према сазнањима Пресса, истрага није одмакла јер је Војислава Шешеља и Луку Бојовића немогуће саслушати, а Милош Симовић неће ништа да каже док се њему и његовом брату Александру не обезбеди повлашћени статус.
- Симовић је одбио да изнесе нове детаље о атентату на лидера СНС-а Томислава Николића. Све је остало на ономе што је упутио као информацију тужилаштву да је планиран атентат. Он је рекао да хоће да сарађује и да има још много тога да каже, али претходно тражи да му се гарантује повлашћенији статус, као што је смањење затворске казне или да добије статус сведока сарадника. И за себе и за брата! Какве год информације да има, бенефиције за двојицу правоснажно осуђених убица не може добити... - тврди саговорник Пресса близак истрази.
Истрага пада у воду
Добривоје Радовановић, сарадник Института за криминолошка истраживања, тврди да истрага не може да буде успешна уколико сви актери не буду саслушани.
- Уколико сви људи, укључујући и Шешеља, али и Луку Бојовића, не буду испитани, та истрага пада у воду. А како чујем, лидер радикала не жели да сарађује! Тако да уопште и не очекујем да истина о томе да ли је Шешељ наручио убиство Николића буде утврђена. Бар док је оваква политичка структура на власти. Али, сигурно је да ћемо једног дана, у некој новој подели власти, и то сазнати... - каже Радовановић.

А ШТО ШЕШЕЉ НЕ ТУЖИ ТАДИЋА И ДАЧИЋА?

Лидер СНС-а Томислав Николић осврнуо се на тужбу коју је против њега и новинара поднео лидер радикала Војислав Шешељ зато што га је означио као наручиоца атентата.
- Из медија сам сазнао да сам тужен, као и да су медији тужени, али никакав позив нисам добио. Интересантно је да Шешељ тужи нас, а не тужи Милоша Симовића, који је то рекао тужиоцу. Шешељ не тужи тужиоца, не тужи ни Бориса Тадића, ни Дачића, који су то мени рекли... - казао је Николић.