Архива новинских чланака

Вечерње новости - Александар Вучић - 17.02.2012.

Да ли су потези попут вашег само део кампање коју водите против ДС и они против вас?
- То није истина. Само одговарамо на њихову бруталну кампању тиме што објашњавамо људима како ћемо обезбедити више радних места, мање корупције, како ћемо привући инвестиције и изборити се против политичких привилегија.

Пошто кажете да су анкете углавном наручене, какав је, по вама, стварни однос снага СНС и ДС?
- Смешни су ми они који објављују да је мртва трка између нас и ДС. Нека изађу на улицу и питају народ. Наша победа је неизбежна, јер Србија вапи за променама. Зато нас не занимају анкете, већ анализа онога што су они урадили и план и програм СНС који треба да донесе бољи животни стандард грађанима. У томе видим нашу немерљиву предност.

Мислите ли да ће бирачи да поверују у ваша обећања о уштедама на тендерима од чак 74 милијарде динара годишње или инвестицијама од 100 милијарди евра?
- Економија је наш приоритет. Закон о јавним набавкама који смо предложили Скупштини, као и формирање Канцеларије за брзе одговоре, донеће велике уштеде новца који ћемо пласирати у развој пољопривреде и прерађивачке индустрије. Борба против политичке бирократије растеретиће привреду, олакшати добијање дозвола за градњу, или било који други посао, а они који су нам се смејали за инвестиције на Морави данас грозничаво преговарају са немачким фирмама о изградњи хидроцентрала на њој.

Рекли сте да лично нећете бити у Влади уколико СНС направи договор са СПС. Важи ли то и за коалицију са ДС?
- Као што знате, лични став је непромењен, али много важније од мог личног става јесте жеља грађана Србије за променама које ће унапредити економију, донети нова радна места, а све то искључује коалицију са онима који су довели земљу на ивицу глади. Дакле, нема ништа од коалиције са ДС и СПС.

Али Дачић не искључује могућност сарадње са вама?
- Србија и интереси њених грађана су најважнији. Дачић је данас део режима који сноси велику одговорност за стање у којем се земља налази. Лични став који сам износио више пута ћу задржати, али ни на који начин тај став није и не може бити пресудан за будућност наше земље. Сваку одлуку странке и народног покрета који водимо свакако ћу поштовати.

Колико је уопште реално да формирате коалицију са ДСС ако они захтевају да
Србија не иде у ЕУ, док ви и даље подржавате евроинтеграције?
- Ми коректно разговарамо са ДСС, а о неком вишем виду сарадње разговараћемо кад се избори окончају.

Имате ли утисак да су ваши пожељни партнери, ипак, ближи блоку око ДС? Синдикати су на прагу да потпишу споразум са Љајићем, а спекулише се и о томе да се ПУПС окреће Тадићу...
- Формираћемо широки народни покрет, а основ изборне платформе биће напредак српске економије, и сви они који желе промене у Србији добродошли су. Што се наших потенцијалних партнера тиче, сви они имају само један избор, или су за статус кво или желе другачију и модерну Србију. Апсолутно сам уверен једино у чињеницу да ће грађани Србије изабрати ово друго.

НЕЋЕМО ЋИРИЋА, хоћемо стручњаке

Да ли је тачно да сте већ врбовали министра из УРС Небојшу Ћирића да вам се прикључи после избора?
- Није. Оно што нас занима јесу стручни људи изван политике, који могу да нам помогну да српска економија угледа светлост на крају тунела.

Аутор: М. БАБОВИЋ