Архива новинских чланака

Вечерње новости - Александар Вучић - 19.06.2012.

Без обзира на тренутно затишје, увелико се прича да су ДС, СПС, УРС и ЛДП на прагу договора. Стиче се утисак да им олако препуштате да заврше посао...
- Наш став је од почетка јасан. Упутили смо директну поруку СПС да желимо да разговарамо са њима о формирању владе. Још чекамо њихов одговор и било би добро да нас што пре обавесте имају ли већину са ДС или не. Зашто им је тешко то да кажу? И када би рекли да имају већину, то за нас не би био смак света, јер нисмо рођени у фотељама. Пожелели бисмо им срећу са Чедом Јовановићем.

До када сте спремни да чекате Дачића и Динкића?
- Нећемо да говоримо кроз ултиматуме, али је неопходно да се што пре формира нова власт. Државу очекују велика искушења, пре свега на економском пољу. Битно је да је народ видео да СНС није никакав кочничар и да не може да сноси одговорност за то што још нема владе. А покушали су и за то да нас оптуже, као и да ми, тобоже, стварамо конфузију. Нећемо дозволити да нас ико вређа на такав начин.

Колико су тачне гласине да вам је СПС малтене обећао коалицију у петак, али да су се убрзо предомислили?
- Нагледаћете се свакаквих наслова и прича у овом периоду. Ми не схватамо политику као бувљу пијацу, на којој се са неким погађамо. Нема шта ко да нам обећава. Основа за сваке разговоре биће наш програм од четири тачке, који смо већ представили јавности.

Преговарате ли иза кулиса са Дачићем и Динкићем?
- Ваљда је у цивилизованом свету нормално да сви са свима могу да разговарају. Имали смо неформалне контакте са СПС и УРС. Јавност ће бити обавештена када будемо кренули у било какву формализацију разговора са потенцијалним партнерима.

Јесте ли спремни да Дачићу препустите место премијера, ако "преломи" и дође у ваш табор?
- Од сваког места у влади много је важније питање какву ће политику она да води. Ако видимо да политика може да донесе промене: датум за почетак преговора са ЕУ, много инвестиција и борбу против корупције, на ту владу ћемо да пристанемо. Ко ће шта и где да буде, то у овом тренутку није у првом плану.

Зашто се онда спекулише да сте Динкићу већ послали понуду "која се не одбија"?
- То спекулишу медији под контролом власти. Никоме ништа нисмо понудили. Није било речи ни о ресорима нити о персоналним решењима.

Ако пропадну комбинације, да ли бисте пре ишли у велику коалицију са ДС или на нове изборе?
- Одмах да вам кажем да са ДС не преговарамо, као ни са ЛДП. Наш циљ је и да у преговорима испоштујемо вољу народа, који је на изборима јасно рекао да жели промене.

Како тумачите теорију да би велика коалиција најбезболније могла да прогута тешке услове из ЕУ за наставак евроинтеграција? Помиње се чак и отварање српске канцеларије у Приштини и обратно....
- После посете председника Томислава Николића Бриселу, добијене су одређене гаранције да се од Србије никада неће тражити да призна независност КиМ. Садашња влада Србије разговарала је, рецимо, и о позивним бројевима за Косово, а Роберт Купер, који сутра долази у Београд, рећи ће докле су ти разговори одмакли и шта је све договорено. Уверен сам да ће бити услова који нису лаки, али ћемо морати да покушамо да постигнемо политички консензус између свих странака у Србији. Иначе, добар део тих услова, који не угрожавају наш територијални интегритет, морамо да испунимо да бисмо добили датум за отпочињање преговора и да би наша економија могла да крене напред.

НЕКА СЕ ОПРЕДЕЛЕ ГДЕ ЋУ ДА СЕДИМ

ДА ли је тачно да бисте у влади са СПС и УРС били министар полиције или шеф дипломатије?
- Нека се ти што "састављају" владу определе коју ће функцију да ми доделе. За мене лично није никакав проблем и да не будем у извршној власти.

ЛАЖИ О БАЈЧЕТИНИ

ДА ли је тачно да се за викенд у Бајчетини спремала велика прослава вашег коалиционог
договора са СПС и УРС?
- Благо онима који своје лоше резултате оправдавају нападима на нашу странку кроз своје новине. Поручујем им нека само тако наставе.