Архива новинских чланака

Вечерње новости - Александар Вучић - 24.10.2011.

- Он каже да ће ПУПС сам одлучивати о томе са ким ће у коалицију. Значи ли то да сте га већ "преломили" да иде са вама?
- Никога не ломимо, само тражимо најбоља решења у борби против политичке класе, привилегија, као и економски опоравак и стварну социјалну одговорност.

- Истовремено позивате и Дачића да се унапред определи да ли би ушао у владу са вама. Имате ли тајне контакте и са њим?
- Поштено је да свако пре избора каже ко су му потенцијални партнери после избора, како бисмо избегли ону врсту преваре грађана коју су на последњим изборима заједнички спровели СПС и ДС.

- Уколико вам баш од СПС буде зависило да формирате владу, хоћете ли бити спремни да Дачићу дате место премијера? Социјалисти унапред "пикирају"
то место...
- Не дај боже. То би био наставак суноврата Србије, а не борба за промене.

- Зашто сте променили став да ћете партнере најпре тражити у редовима опозиције?
Јесте ли схватили да математички нећете моћи да имате већину?
- Политика није математика. У политици постоје идеје и програми, и никада нећу прихватити тезу властодржаца да су сви исти, те да само "математика" одлучује. Ако буде потребе, победићемо све режимске странке заједно, јер народ хоће промене и бољу будућност за своју децу.

- Јесте ли радикале прецртали као партнере?
- Они су себе прецртали као релевантног политичког субјекта.

- Спекулише се да сте неформално понудили предизборни савез ДСС. Шта су вам одговорили?
- Имамо коректан однос и сарадњу на опозиционој политичкој сцени са Демократском странком Србије, а они су се већ јавно изјаснили да ће на изборима учествовати самостално.

- Има ли икакве шансе да направите владу са ДС?
- Нема никаквих шанси.

- А ако би вас ваш пријатељ Мики Ракић, шеф Тадићевог кабинета, замолио да уђете у владу?
- Са друговима и пријатељима могу да изађем на ручак и на вечеру, да разговарам о свему, али у владу улазимо са онима који могу да донесу промене, а не са Демократском странком која дванаест година уништава Србију и са којом би прављење било какве владе значило само очување истог.

- Хоће ли вам бити лако да победите ако често и себи пуцате у ногу? Идете на ноге Зукорлићу у јеку бојкота пописа или обећате 100 милијарди евра...
- Ако је решавање нагомиланих проблема и смиривање Србије пуцање било којој странци у ногу, онда немам ништа против тога, јер за нас је Србија много важнија од наше странке. Што се тиче милијарди о којима говорите, желео бих да кажем да је страшно да се са потенцијалним инвестицијама у Србији спрдају они који су што потрошили што опљачкали сто милијарди евра у претходних десет година.

- Добро, али где ћете да нађете 100 милијарди евра?
- Само кроз уштеду у јавним набавкама имаћемо десет милијарди евра на десетогодишњем нивоу за инвестирање у пољопривредну производњу и прерађивачку индустрију. Такође, у тих десет година за више десетина милијарди увећаћемо вредност нашег енергетског сектора, у концесијама за инфраструктурне објекте о којима је и председник Николић говорио.

ВЕРУЈЕМО У ЕВРОПСКУ БУДУЋНОСТ СРБИЈЕ

- Може ли однос према ЕУ да буде непремостива препрека за пакт са Коштуницом?
- Ми верујемо у европску будућност Србије, а они су евроскептици. Али мислим да Србија има хиљаде проблема које бисмо могли и морали заједнички да решавамо.

МОГУЋЕ И ПОШТОВАЊЕ УСТАВА И ПУТ КА ЕУ

- Да ли бисте бранили институције на северу КиМ по цену да не добијемо статус кандидата?
- Ствари никада нису црно-беле. Уверен сам да можемо да поштујемо Устав Србије, али и да земљу водимо ка Европској унији.

- То каже и Тадић.
- Јесте, али не нуди никакво решење, већ се бесомучно обрачунава са политичким противницима. И за све што се збива на Косову оптужују опозицију.