Архива новинских чланака

Вечерње новости - Јоргованка Табаковић - 05.04.2012.

л Када ћете објавити име кандидата за премијера? Спекулише се да ћете то бити ви...
- Уопште не размишљам о томе, нити сам оптерећена личним победама. У странци сам срцем и са великом страшћу радим свој посао. Верујем да ће моје страначке колеге направити прави и мудар избор.

л Може ли то да буде нека нестраначка личност?
- Не очекујем неког независног стручњака на тако високој функцији.

л Оптужују вас да копирате програм ДС и да, као и они, браните политику: и Косово и ЕУ?
- Та подвала о подударности програма смишљена је да се бирачима наметне став како смо исти и да је свеједно за кога се гласа. Наша "Бела књига" је тотално другачија од онога што ДС ради.

л Али зар мислите да се избори могу добити причом о канцеларији за брзе
одговоре и фантастичном причом о 100 милијарди евра инвестиција?
- А да ли се ико подсмехнуо страшном податку да је ова власт за десет година потрошила више од 80 милијарди долара донација, страних, кредита, инвестиција, а да ништа није изградила? Дакле, новца има и на Западу и на Истоку. Али онај ко улаже новац тражи погодан амбијент, а не да оставља испод руке масне провизије на сваком шалтеру. У Београду се на грађевинску дозволу чека 349 дана. Ми већ преговарамо са врло озбиљним инвеститорима и мислим да је тих 100 милијарди могуће привући кроз јавно-приватна партнерства и концесије.

л Како мислите са ДСС да формирате владу када они неће за вама у ЕУ?
- Они су, свакако, наша прва адреса на коју ћемо да се обратимо после избора. Њихов сумњичав став према ЕУ не може да буде препрека за договор. Пут у ЕУ је за нас неупитан до тренутка док се не постави званичан услов: Косово или Европа. Од тада ми настављамо да градимо институције европског типа у Србији. Ко од нас не би волео да му је држава уређена као западне земље?

л Рачунате ли на Дачића?
- Има простора за партнерство. Мада ми није јасно зашто Дачић одједном облачи националистичке костиме и хапси по реципроцитету. Сада му не ваља ни ММФ, а док су могли да троше њихове кредите, нису се жалили.
НЕЋЕ ПОМОЋИ НИ АЛХЕМИЈА

л ДА ли је реално да идете са ДС у случају пат-позиције?
- Није реална сардања са онима који су државу довели на ниске гране и који су били тровачи српске привреде, а сада се пресвлаче у лекаре. Тадић је позивао на дијалог, изван Србије, бусао се да је лидер региона, а у својој држави ни реч није проговорио са најјачом опозиционом партијом. Не верујем ни у опцију да ми победимо, а да они формирају владу. Та накнадна алхемија поништила би парламентарну демократију и била би јача од воље грађана Србије.