Архива новинских чланака

Вечерње новости - Томислав Николић - 08.09.2011.

- Да ли бисте бранили наше институције на северу КиМ по цену да нам ЕУ затвори врата?
- Верујем да ће и то о чему ме питате бити решено док ми дођемо на власт. Не могу да вам одговарам шта бих данас урадио, када је све у рукама Тадића. Али, институције не могу да се укину, нити игде пише да морамо да их укинемо.

- Како не пише када је то Ангела Меркел јавно тражила од Србије?
- То је став једне државе. Европска унија тако не функционише. Зашто онда не избаце из чланства државе које нису признале КиМ? Наравно да Меркелову треба озбиљно схватити, али то није ултиматум: узми или остави. То није био дипломатски потез. У Србији се тако понашају према сиромашном рођаку са села. Ипак, сигуран сам да ће ЕУ да престане да тражи да укинемо паралелне институције.

- Веће су шансе да инсистирају на гашењу. Ако Албанци крену силом, треба ли Београд да брани север?
- Војна реакција изостала је током погрома 2004, када је Кфор на неки начин био на нашој страни. Тада је Тадић рекао да не може да замисли да војно реагује. Сада је та акција још тежа.

- Има ли СНС конкретан предлог за промену косовске политике?
- Сада немамо никаву политику. Пустили смо чамац низ воду и он сада удара лево и десно, док се не разбије о стене. Предлагао сам да се најпре разговара о статусу. Али, Тадић није смео да зграби бика за рогове. Пустио је Стефановића да изгуби преговоре, а потом ће да га удоми у некој амбасади. Зато хитно треба да направимо заједнички српски предлог за КиМ и да са њим пођемо у Москву, Вашингтон и Брисел и да видимо шта је од тога могуће да се спроведе.

- Дачић и партије власти с иронијом су реаговали на вашу изјаву да Косово није услов за ЕУ...
- Нека Дачић иронише са Тадићем који то исто прича већ пет година. Нека скочи на Филеа и на ЕУ. А, шта је требало? Да се једини посвађам са ЕУ, а да њима остане мирно поље. Па, да ЕУ дан пред изборе каже да Тома не сме да победи, јер би поново пала берза.

- Али, утисак је као да сте својом поруком из Брисела хтели некако да одбраните ЕУ?
- Само сам пренео поруку да неће бити даљих услова за чланство. Подсећам да сам одустао од борбе за изборе када је за нас било најповољније, јер су нас оптужили да кочимо европски пут. Онда сам отишао у Брисел да то на лицу места видим.
- Ако не добијемо кандидатуру, може ли то да буде додатни импулс СНС за победу на изборима?
- Ако не добијемо кандидатуру, ДС не би требало да има листу на изборима. Све су уложили у то. Србија је стала због тога. Сваки наш неуспех правдан је испуњавањем услова према ЕУ. Уколико не буде статуса, нема теорије да демократе добију изборе. И без тога смо јачи од њих за 11 одсто. И то по анкетама које они наручују.

- Чује се и да би избори могли да буду и пре априла?
- Има нека прича да ће бити расписани у децембру, а одржани у јануару. Али, тиме би Тадић себи пуцао у ногу. Па, ми смо му то предлагали још у априлу прошле године. Кад год да буду, ми у кампању крећемо вероватно 23. октобра из Ниша.

- Може ли да се деси да, и у случају победе, не будете могли да формирате владу?
- Немогуће.

- Ако би вам запало да будете мандатар кога бисте позвали у коалицију?
- Све странке које прихвате наш програм као странке победнице. Ту, осим наших савезника НС, ПСС и ПС, мислим на странке мањина и ДСС, које увек рачунам као озбиљне људе.

- После варнице због референдума за КиМ опет је настало затишје са Коштуницом. Чујете ли се уопште?
- Боље да је затишје, него да гори. Нисам човек који замера, али ДСС је мало одступио од нашег договора и јавно коментарисао моје идеје. Мислим да то више неће радити. Нема разлога да се свађамо. Нисам се одавно видео са Коштуницом, али очекујем разговоре.

- Јесте ли прецртали СПС као будућег партнера?
- Нисам. Нека Дачић сам одлучи шта хоће.

- Значи ли то да бисте Дачићу понудили премијерску фотељу, коју он јавно тражи од будућих савезника?
- Онај ко жели премијерско место мора да победи СНС. Ако би странка одлучила другачије, мене више у тој причи не би било.

ТАДИЋ ЈЕ СУПАРНИК, НЕ САРАДНИК

- Како то да вас сада боли што не комуницирате са Тадићем, а за време штрајка сте говорили да он прижељкује вашу смрт?
- Немам никакав комплекс. Зашто бих уопште и разговарао са њим. Али, несхватљиво ми је да Србију води као лидер ДС. Када победимо, зваћу опозицију редовно на разговоре.

- Јесте ли се чули са Тадићем после штрајка глађу? Да ли је савез са ДС могућ и теоретски?
- Није било ни позива ни СМС порука. Руковао сам се са њим без речи када смо недавно у Скупштини расправљали о КиМ. Он је за мене политички супарник, а не сарадник.

НЕКА СЕ ДОГОВОРЕ КО ЈЕ ОСНОВАО СНС

- Како сте доживели наводе америчких дипломата да је СНС основана у Тадићевом кабинету, како преноси ”Викиликс”?
- То ме апсолутно не интересује. СНС су основали народ и Шешељ својим понашањем. Никада уочи оснивања странке нисам причао ни са једним дипломатом. Читам да су нас основали Милошевићева тајна полиција, па Тадић, па Америка која ми је дала милионе евра, па чак и Гадафи. Нека се договоре ко је основао СНС.