Архива новинских чланака

Вечерње новости - Томислав Николић - 10.11.2011.

- И ви у Белој књизи најављујете силна отварања...
- Највише нас напада ДС чији програм има 27 страница. Бела књига је озбиљан и дугорочан план којим ћемо Србију да подигнемо из блата. Можда режиму не одговара да држава више не губи преко милијарду евра на миту у јавним набавкама. Можда им није добро што Србија хоће у ЕУ, а да ослонац тражи и у Русији и у Кини, земљама БРИК...

- Говорите о четири стуба дипломатије, као и ДС. У чему се разликујете?
- Ова власт од 2000. до 2008. није знала где је Русија. А онда им је затребала, да три дана пред изборе склопе енергетски споразум и да Тадић добије орден. Шта је било после? Од 50 милијарди евра које су Руси и Кинези уложили широм света, Србију је запало свега 20 милиона. Јесу ли то ти стубови?

- Значи, Европа по вама има алтернативу?
- Осим живота ништа друго не може да буде без алтернативе. Али не пристајем ни да Русија нема алтернативу. То није начин вођења политике. Предуго су нас везали за ЕУ која је овде направила економску мрежу. Шта ћемо да радимо ако нам заврну вентил, а другу мрежу нисмо спремили?

- Шта ако не добијемо статус кандидата 9. децембра, пошто косовски услов и
даље лебди?
- Европи треба јасно рећи: лишавањем Косова, лишавате нас даљих разговора. Али сада многи из Владе кажу да одлагање кандидатуре не би био смак света, али сам сигуран да би био смак владе. Морали би одмах да падну.

- Онда би избори били раније. Кад?
- У јануару је реално. А и власти би било боље. Отвориће поново мостове на Бешкој и Ади, избациће нешто што личи на ауто из ”Фијата”... Ако на тој вештачкој еуфорији не закажу изборе, не знам када ће. Неће ваљда опет у априлу да отварају исте мостове?

- Јесте ли због тога поранили са кампањом?
- То је више везано за Београд, где ће нам можда бити најтеже. Противник нам је Ђилас, кога ниједан медиј не сме да нападне и кога нико не сме да пита за трошкове. Тадића можете да видите бар у некој карикатури, а њега нигде.

- Откуд знате да иза плаката против вас, који ничу широм Београда, стоји баш Ђилас?
- Зато што председник Градског одбора ДС џипом обилази места где лепе плакате. Знам и штампарију из које излазе. Али баш ме брига. Нећу одговорати. Пре бих себи одсекао руку него да измишљам контраплакате.

- Сматрате ли и ви да је сарадња СНС и ДС бесмислена?
- Што се мене тиче, те коалиције бити неће.

- Са ким ћете онда? Причало се да меркате СВМ и Љајића...
- Имаћемо своју листу са НС, ПСС и Покретом социјалиста. Спреман сам да место министра полиције понудим Мађарима. Поручујем и Љајићу и Угљанину да имају места у нашој влади. Наравно, и ДСС је партнер који треба да буде са нама.

- Хоће ли бити предизборне коалиције са ДСС?
- О томе нисмо причали. Али добро је што смо престали једни друге да нападамо. Наш циљ је да ДС више не буде на власти.

- Хоћете ли успети да ”отмете” ПУПС од Дачића?
- Ако Кркобабић мисли да му је пут са СПС добар, нека настави њиме, али сам убеђен да није. Можемо много боље да сарађујемо.

- Размишљате ли,можда, да и Дачића позовете на чај?
- Зашто да не? Питао бих га је ли задовољан што тек у кампањи мора да покаже да не личи на ДС. Ако толико не личе, како може са њима да буде у коалицији? И он је на великом испиту.

- Ако вам за Владу буде фалио баш СПС, да ли бисте Дачићу понудили да буде премијер?
- Немогуће. Али ево му фер понуда. Ако мисли да је способан да буде премијер наше владе, нека пређе у СНС.

КОХАБИТИРАЋУ СА ТАДИЋЕМ

- Јесте ли се шалили кад сте рекли да бисте кохабитирали са Тадићем?
- Пристао бих на то, али би му после наше победе знатно пале акције. Његов утицај свели бисмо на меру предвиђену Уставом, а коју он годинама гази. Зато би му било боље да спојимо парламентарне и председничке изборе.

КОНУЗИН НИЈЕ ЧУО ЂЕЛИЋА

- Јесте ли се видели са Конузином, кога после говора у Нишу неки хоће и да протерају из Србије?
- Видео сам се, а он је дипломатски рекао да није чуо за тај захтев. Зар и вама није смешно кад се Ђелић намршти и крене у прогон руског амбасадора? Овде је постало нормално да неки амбасадори јавно кажу да је КиМ услов за чланство или када нам Мантер састави две владе.