Архива новинских чланака

Вечерње новости - Томислав Николић - 13.01.2012.

Кад нећете у коалицију, зашто стално жалите што вас Тадић не зове? Зашто вам је толико стало до тог позива?
- Ма не жалим ни за једним даном у ком се нисам срео са Тадићем. Нисмо кућни пријатељи, приватно се не дружимо. Жалим само због тога што је он више председник ДС, него председник Србије. Жалим што немамо разговор и консензус о КиМ. Зашто се боји да дођемо до заједничког става?

Није баш да немате сличне ставове. После децембарске рампе из Брисела, само су СНС и ДС остали тврдо уз политику ”и Косово и ЕУ”...
- Ми смо нашу идеју о ЕУ нијансирали од првог дана. Нема никакве штете од уређивања државе по европским стандардима.

Али очигледно је да морамо да бирамо или ЕУ или Косово. Шта бисте изабрали?
- Оног часа када се јавно постави услов ЕУ или Косово, истог часа из мене проговара грађанин Србије који каже: Косово је Србија. Желим да живим часно и да ми сутра не пљују на гроб. Ако имају неког другог да преда Косово, нека изволи. Тог часа престајемо да причамо да ћемо бити чланови ЕУ, али бих и тада наставио да уређујем државу по европским стандардима.

Имате ли утисак да причате уопштено и да заправо немате конкретан план за Косово?
- Власт ништа не решева, а стално пита мене како бих поступио. Нико у Србији и не зна шта они раде са Косовом. Још у јулу су се договорили о формирању границе. Чак су донели и уредбу како се прелази граница са КиМ. Одакле им упориште у Уставу за тај потез? Све што Тадић уради удаљава Косово из Србије. Зато му и говорим да решавање тог питања не може да буде само у рукама ДС или СНС. То мора да реши народ на референдуму. Али пре тога морамо да кажемо шта је наш став.

Опет вас питам - шта је став СНС о Косову?
- Нећу да упаднем у замку да Тадићу дајем предлоге. Ја сам у опозицији. Моје је да у кампањи кажем шта ћу да радим.

Да ли подржавате референдум Срба на северу КиМ и може ли и то да нас удаљи од добијања статуса кандидата за ЕУ?
- Нема то везе са статусом. Ти људи се осећају превареним од стране власти. Што се власт боји референдума? Ваљда добијању статуса шкоди то што нећемо да укинемо институције или Тадићу смета референдум, јер хоће управо да укине институције. Ако Србе осудимо и за референдум, шта им преостаје? Бекство?

Вама власт стално замера да бежите од конкретних идеја, а за вашу белу књигу тврде да је малтене плагијат програма ДС...
- Бела књига је не само обимнија, већ је и садржајнија од програма ДС. Планирамо велике грађевинске радове на којима бисмо запослили наше фирме, а не да тендере само добијају странци. Покренули бисмо инвестиције у пољопривреду, испитали све спорне приватизације, утврдили ко је из власти сарађивао са криминалним бандама. Спремамо план уштеде у јавним набавкама где је највећа корупција. У Јужној Кореји компјутер избацује тендерске услове и одређује победника. Зашто то не би могло код нас?

Анулира ли те ваше планове то што се, рецимо, Јоца Амстердам преко вашег члана председништва нуди да изгради мост у Београду?
- То је изјава браниоца Јоце Амстердама, а не члана председништва. Наши функционери морају да знају да изјаве из свог посла одвајају из политике. Такви иступи не заслужују прогон у странци, а ја лично немам никаве везе са Јоцом Амстердамом, нити бих на такав начин водио државу.

Вашем покрету приступају удружења избеглица, помињу се чак и радници ”Заставе”...
- Кад распишу изборе сигурно ћемо да разговарамо са Кркобабићем и Љајићем и жеља нам је да се придруже нашем фронту. Изборна листа ће се вероватно звати ”Народни покрет за промене” и можда ће у наслову бити побројани сви које окупља. Ту су избегличка удружења, сељаци, невладине организације, синдикати. Сви ће добити мандат без обавезе да уђу у странку.

Може ли различит став о ЕУ да буде препрека за формирање владе са ДСС?
- Заиста не видим никакав сукоб са ДСС. Драго ми је што поштујемо договор о ненападању. Разлика у нашим погледима на ЕУ је у финеси. Ми за разлику од њих сматрамо да још има простора за разговоре.

Јесте ли у контакту са Коштуницом?
- Нисмо се чули одавно и мислим да нема разлога. На истим смо позицијама на којима смо се договорили да будемо. Па ни са Вељом Илићем се не дружим, иако смо на истој листи.

Ако вам буде недостајао само СПС да формирате владу, хоћете ли позвати Дачића?
- Дачић се превише хвали, а ризикује да не уђе у Скупштину. Ако СПС сада каже да му је партнер ДС, не може после три месеца да се грли са нама. Ако кажу да ова влада није добра и да иду са СНС, онда, у реду.

И спремни сте за ту искреност пре избора да Дачићу уступите место премијера?
- Никада ме нећете чути да кажем да сам на то спреман.

Да се не нада ни Коштуница?
- У бившој странци је настао сукоб и због тога што нисам пристао да победимо а да Коштуници дамо место премијера. Е, замислите сада да нешто што није важило за Коштуницу, сада важи за Дачића. Па, Дачић тек треба да се наноса ципела и панталона да достигне Коштуничин ниво.

Видите ли можда и СРС као савезника?
- То су моје великодушне понуде које никада не могу да буду прихваћене. Не видим их ни у парламенту, а не као савезнике.

ЖАО МИ ЈЕ ШЕШЕЉА

Знамо да су пале многе тешке речи, али може ли Шешељева драма у Хагу код вас да изазове емоцију?
- Нисам равнодушан. Волео бих да буде здрав. Жао ми га је од првог дана. У години када смо се растали он је постао други човек.

НОВИ ДЕРБИ СА ТАДИЋЕМ

Да ли сте спремни за још један дерби са Тадићем на председничким изборима?
- Нећу дозволити да оде непобеђен у политичку пензију. Овога пута имаћемо изборе у којима ЕУ неће казати да он мора да победи, баш као и што Русија нема ниједан разлог да му да орден два дана пре гласања. Није искључено да му изађем на црту.