Архива новинских чланака

Вечерње новости - Томислав Николић - 19.04.2011.

Конзилујум који брине о Николићу стрепео је по подне да се вођа СНС из минута у минут примиче опасној зони и да се озбиљно повећава ризик од инфаркта или можданог удара.
- Не одустајем од ове борбе. У ово се нисам упустио да бих се играо са собом и породицом. Жао ми је што се неки људи усуђују да кажу да не штрајкујем. То више говори о њима. Не желим им да узимају толико воде и хране колико сам ја узимао последња три дана - то је прво изговорио лидер напредњака када су га новинари накратко посетили у болничком апартману.
Открио је да трпи болове и да има грчеве у желуцу и мишићима. Рекао је и да га нико из власти није позвао и да не очекује нови сусрет са председником Тадићем.
- Што да долази, јуче је дошао, лепо подшишан за камере. Довољно је да се обрати, не мора да долази.

Драма из болнице заокупила је целу Србију. Политички ривали сугерисали су Николићу да прекине сулуду мисију, Коштуница је осудио омаловажавање његовог геста, а СПЦ је такву битку оценила као нехришћански чин. Гневни напредњаци започели су штрајкове солидарности и блокаде по општинама, а разрађују и план да живим штитовима опашу кључне државне институције.
- Од данас интензивирамо акције против режима, које ће се проширити на све крајеве Србије. Нека зна ова бахата власт да ћемо им пружати отпор на стадионима, у позориштима, биоскопима, на сваком ћошку. Реакције наших људи су бурне и учинићемо све да их држимо под контролом. Насиљем се нећемо борити - поручио је Александар Вучић, заменик председника СНС.

Лидер Нове Србије Велимир Илић апеловао је на власт да нешто хитно предузме.
- Избори треба да буду 18. децембра. То је својевремено предлагао и Тадић и не видим зашто се то не би десило. Није ми јасно зашто тера инат. Бојим се да цела држава ускоро не буде у стању опште анархије - поручио је Илић.
Портпарол ДСС Петар Петковић потврдио је да Војислав Коштуница стално комуницира са Николићем и да разговарају о томе како што пре да се дође до ванредних избора
- Жао нам је што је Николић на овај начин морао да се бори за расписивање избора, као и због онога кроз шта пролази његова породица. Власт мора одмах да распише изборе, уместо што омаловажава штрајк лидера напредњака - сугерисао је Петковић.
Док се захуктавала битка на политичком фронту, главни актер тог трилера борио се са својим организмом. Изолован у апартману на првом спрату „стаклене“ клинике на Новом Београду. Од њега се ни јуче нису одвајали супруга Драгица, синови Радомир и Бранислав, страначки саборци, коалициони партнери.
Већ од ране зоре новинари су напунили чекаонице клинике. Обезбеђење им није дало да промоле нос чак ни у лифт. Из собе је први у 8.30 изашао лекар Јован Марић:
- Стање му се привремено стабилизовало. Примио је редуковану терапију. Али и даље одбија да узима храну и воду.

Следећи рапорт лекара био је тек око подне. Страховали су да би код Николића ускоро могло да дође до конфузног стања свести, ако настави да одбија воду и храну.
Око 16.15 др Момчило Бабић открио је да му је Николић наложио да новинарима достави лабораторијске резултате.
- Пошто се то коси са медицинском етиком, не желим то да учиним. Николић је почео да прима лекове против болова и за срце. Свестан је и комуникативан. Убеђивали смо га да одустане, али нема резултата.
Да се излаз из агоније не види „Новостима“ је признао и Александар Вучић:
- Надам се да наш председник неће умрети. Учинићемо све да га убедимо да ништа није вредно толике жртве.
Владика баЧки Иринеј КОД НиколиЋа

Владика бачки Иринеј Буловић обишао је синоћ у КБЦ „Нови Београд“ лидера напредњака.
Страначки активисти рекли су новинарима да је владика Иринеј, који је одмах отишао код Николића у собу, дошао у приватну посету и да зато неће давати изјаве.

ХТЕЛИ ДА БЛОКИРАЈУ ПРЕДСЕДНИШТВО

Напредњаци су синоћ
подржали свог лидера Томислава Николића и протестом испред зграде Председништва. Око 2.000 симпатизера СНС, „окићених“ страначким заставама, поново је затражило ванредне парламентарне изборе, уз буку труба вувузела, пиштаљки, бубњева ...
У Пионирском парку окачили су транспаренте на енглеском „Тадићу, игра је готова“, „Напред до избора“... Осим оптужби на рачун председника Србије, могле су се чути прозивке и градоначелника Београда Драгана Ђиласа. Зграду Новог двора окруживали су јаки кордони жандармерије у пуној опреми.
Иако замишљен као мирни перформанс, скуп се на почетку, око 19 часова, умало није претворио у сукоб демонстраната и полиције. Неколико младића пробило је ограду на самом ободу парка и покушало да пробије полицијски обруч. Грунула је и јака петарда. Тежи инцидент спречио је Александар Вучић, који је позвао присталице да се смире:
- Није у нашем интересу да правимо сукобе. Покажимо колико је народа против њих. Режим не може да нас победи својим лажима.
До закључења овог броја Вучић није успео да убеди полицију да пусти народ да прошета око зграде Председништва и да неко време поседи на чувеном стиропору.

И ЏАЈА У ПОСЕТИ

НИКОЛИЋА су јуче у болници посетили коалициони партнери Велимир Илић и Миланка Карић. Посланици СНС редовно су га обилазили. У апратман лидера СНС око 14 часова ушао је и легендарни фудбалер Драган Џајић.