Архива новинских чланака

Вечерње новости - Томислав Николић - 20.05.2010.

* Како сте схватили то ”затварање врата” у ДСС?
- Нису ме увредили. Не желим сукоб са ДСС. Али, ако су имали времена да хитро реагују на моје речи и објаве политички сукоб, могли су да нађу времена да реагују и на мој помирљив тон и на жељу да објасним шта сам тачно рекао.

* Ви сте први назвали ДСС супарничком странком?
- Очигледан циљ медија био је да нас посвађају. Ја сам и за НС рекао да су нам супарници, па се Веља Илић није наљутио. Све странке су супарничке када је у питању такмичење политичких програма за наклоност бирача.

* У ДСС су схватили да сте их поистоветили са ДС?
- Са ДС имам политички сукоб јер желим да их скинем са власти. И то желим да урадим заједно са ДСС и НС.

* Јесте ли покушали да се чујете са Коштуницом после ”медијског рата”?
- Одмах сам звао централу ДСС, али Коштуница није био тамо. Рекли су ми да ће му пренети моју жељу да се састанемо и да рашчистимо све. Тај позив стоји, а они нека се јаве када буду у могућности и када буду имали времена.

* Шта би требало да се рашчисти кад су и из ДСС само поручили исто што и ви - да сте им супарници?
- Није ништа спорно у томе што су рекли да смо им супарници. Спорно је што они сматрају да сам ја покренуо тај спор. А нисам. Супарници смо све док не постигнемо некакав чврст договор о сарадњи.

* Са ДСС имате уговорене принципе сарадње...
- Да, али немамо заједничке акције. Кад скупљамо потписе за изборе, њих нема. Кад они скупљају потписе за референдум о НАТО, нас не зову... Као да нема поверења.

* Какву сарадњу очекујете?
- Конкретно, да се договоримо или о заједничкој листи за будуће парламентарне изборе или да потпишемо да ћемо формирати постизборну коалицију. Морамо знати да ли смо један блок. Тада ћемо бити на истом путу.

* Шта бисте ви подржали, предизборну или постизборну коалицију?
- Видећемо то у заједничким разговорима када ДСС буде имао времена. Још нисам чуо јасан став Коштунице: да ли жели да
идемо заједно.

* Како бисте издржали на власти заједно када не можете у опозицији?
- Ако бисмо се нешто договорили у опозицији, па нам то пропадне, то би био показатељ да не бисмо успешно сарађивали и на власти. Али, ми се још нисмо ништа договорили.

* У ДСС не гледају благонаклоно и на вашу идеју о стварању двопартизма у Србији?
- Никад нисам говорио о двопартизму већ о стварању два велика блока која ће засад да предводе СНС и ДС. Када нас неко превазиђе бројем гласова, одмах ћемо уступити вођство напредњачко-народњачког савеза. Ништа није у политици одређено заувек. Нико не треба да се плаши од утапања у СНС, јер тога неће бити.

* Хоћете ли преузети Драгана Шормаза из ДСС?
- СНС нема трунке одговорности за одлазак Шормаза из ДСС. Не знам шта је он рекао њима куда иде, али са нама није имао никакве разговоре. Уколико би његов прелазак у СНС угрозио наше односе са ДСС, препоручио бих му да остане самосталан посланик. Наравно, не бих имао права да га одбијем да се учлани у странку.

* Сугеришу ли вам стране дипломате да не идете у савез са ДСС?
- Са дипломатама не разговарам о међустраначким већ искључиво о државним питањима.

* Чини ли вам се да је Велимир Илић сада ближи вама него ДСС?
- Мени су блиски и Илић и Коштуница и њихове странке.

* Али, са Илићем сте уговорили и предизборну коалицију у Бору, без ДСС?
- Илић је препоручио да идемо у Бору заједно. Желео сам и са Коштуницом ове недеље да се договорим о коалицији, али нису имали времена. Добро, биће још избора...

* Има ли власт уопште разлога да брине кад је опозиција тако разједињена?
- ДС више нема шансе да победи на изборима. Шта год да Србија добије на поклон од ЕУ, касно је да то политички капитализују. Ужасно се лоше живи, несигурно је, расте сиромаштво...

* Да ли су вам ближи политички ставови Тадића или Коштунице?
- Око политичких ставова бисмо сва тројица могли да се договоримо. Сви хоћемо у ЕУ, али не без Косова, сви хоћемо сарадњу са Руском Федерацијом... Али, спровођење политике нам је различито.

* Шта би могло да вас натера на коалицију са ДС?
- Искључиво велики државни разлог и нужност да се формира велика влада националног јединства и спаса. Такав разлог сад не видим.

МИТИНГ ПРЕ ЛЕТА
* Хоће ли бити протеста опозиције?
- Демонстрације нећемо организовати, али хоћемо велики митинг у Београду. Он ће бити одржан пре него што почну годишњи одмори, значи ускоро. Важно ми је и да се о томе договорим са Коштуницом.

ПОРУКА ЗА ТАДИЋА
* Имате ли контакте са Борисом Тадићем?
- Послао сам му за Ђурђевдан СМС поруку и честитао славу. Пожелео сам му да је дуго слави са својим сарадницима. Он је кратко одговорио: ”Хвала”. Никакве друге контакте нисмо имали.

ДИНКИЋ ЈЕ НАЈБОЉИ СИГНАЛ
* Кад очекујете изборе?
- Имали смо информације да ће бити у марту идуће године, али сад верујем да ће бити и раније. Председник ДС је очигледно у кампањи, а кренуо је за Динкићем који је то већ одавно. Лидер Г 17 плус је најбољи показатељ кад ће бити избори. Кад он схвати да је сакупио довољно новца и да је привукао довољно људи у ”регионе”, онда могу да се очекују оставка министра Томице Милосављевића и избори.