Архива новинских чланака

Вечерње новости - Томислав Николић - 23.10.2010.

 

- Како знате да ће да буде такав редослед?
- Знам зато што власт, корак по корак, индиректно признаје независност КиМ. И ја већ видим ту независност. То не значи и да је признајем. Али, административна линија према Косову је фактички граница. То сам лично осетио када ми нису дали да одем на устоличење патријарха.

- Шта ви предлажете?
- Већ смо послали упозорење ЕУ и нашој влади да се пре преговора не сме променити статус Срба северно и јужно од Ибра. Морамо да убедимо јавност да ће сви који на силу желе да промене тај статус бити сурово кажњени.

- Можда вам је лако тако да причате док сте у опозицији. Шта бисте радили да сте власт?
- Сигурно не ово што раде ДС и њени сателити. У Србију се уводи диктатура. На то сам упозоравао још када је Тадић узео сву власт у руке. Сада усвајају и закон како би тобоже средили хулигане, а заправо шаљу поруку свима који мисле да изађу на улицу да се запитају шта може да им се деси.

- Мислите да је држава требало да жмури на насиље од 10. октобра?
- Не. Али, морам да подсетим да је СРС својевремено срушила закон о борби против тероризма који су предложили ЈУЛ и СПС. Да је прошао, неки лидери ДОС би тек данас излазили из затвора. Сада сличан закон усваја власт.

- Власт оптужује да су хулигани 10. октобра имали и политичку залеђину. Осећате ли се прозваним?
- Зашто већ једном не изађу пред камере и кажу: за ово су криви Николић и Коштуница, или Пера Петровић? Нека се не крију више иза фразе ”неке политичке странке”. Занимљиво је да се вијорио дим из централе ДС, упркос јаком обезбеђењу и најави шефа БИА да ће да буду нападнуте и политичке партије. А, они за нерадни дан доведу запослене и чак једну трудницу оставе да седи тамо. Ваљда да би погинула?!

- Јесу ли неки ваши људи били логистика ”образовцима” и навијачима?
- Како да буду, а да режим то не зна? Они ме прислушкују 24 сата. Слушају и моју породицу, пријатеље, страначке саборце. Када већ то раде, позивам их да јавно кажу да ли сам икада урадио нешто против државе. Нека уђу и у судски окршај, ако имају доказе.

- Пошто је све тако црно, зашто СНС не поведе масовне протесте, као што сте најављивали?
- Нећемо организовати митинге, али не искључујем да грађани сами изађу на улице иритирани понашањем власти. А, шта бисмо добили митингом? Па, власт би најмање 500 јуришника убацила у наше редове. Довољно је да ти провокатори разбију прозор или преврну аутомобил и да цела идеја пропадне. Не желим репризу 5. октобра. Нисам спреман да ме оптужују да је било ко настрадао због нас. Ако би се то десило сам бих отишао у ћелију и рекао бих да ми суде колико год хоћете.

- Не очекујете, ваљда, да ће се влада срушити сама од себе?
- Знам да тамо има и паметних људи и да су свесни да је време за ванредне изборе. А и ово њихово простирање испред свачијих ногу и испуњавање свих захтева говори ми да желе да ухвате добру стартну позицију за изборе. Многи потези дириговани су из иностранства и извршавају се у потпуности, уз причу да ћемо сачувати Србију. Такви поступци некада би се називали велеиздајом.

- И ваш несуђени савезник Коштуница вам пребацује да сте и ви сувише везани за странце. Јесте ли дефинитивно затворили врата за ДСС?
- Не намеравам више да их зовем. Нека се сада они јаве. Кренули су превише ниско против мене, али их и даље убрајам у савезнике за расписивање ванредних избора.

- Јесте ли разговарали са Коштуницом?
- Нисам. Само сам поручио људима у његовом кабинету да се не тучемо у медијима. Пре тога су његови сарадници с подсмехом говорили о мојој политици, констатујући да ми је неко завртао уши.

- Је ли било ”завртања”, због вашег става да ЕУ има алтернативу?
- Таман посла. Сувише сам дуго у политици и СНС је сувише јака партија да би пристала на такву врсту аргументације. Не устежем се да искажем свој став ко год да седи преко пута мене. Уосталом, рекао сам да само Србија, породица и живот немају алтернативу. Знају то и у ДСС, али очигледно не схватају да власт не може да падне ако се СНС буде сама борила против ње.

- Зашто вам толико смета став ДСС да се најпре рашчисте односи са ЕУ?
- Да је Коштуница данас премијер сигуран сам да не би рекао: ”Стоп, дај прво да решимо Косово.” Ако он каже да нема уласка у Унију, ја са њим не могу да сарађујем.

- Са Вељом Илићем можете. Је ли тачно да ћете да правите предизборну коалицију?
- Сигурно ћемо Илићу да понудимо учешће на заједничкој листи.

- Ко су вам још савезници?
- Могу и СВМ да понудим заједничку листу и било би ми драго да то прихвате. Али, не знам да ли је логично, пошто су дуго били везани за једну странку. Поред СНС могу да буду мирни, јер им нећемо узети ниједног гласача. Имамо добре односе и са Љајићем. Надам се да ће мањине овога пута да усвоје принцип да владу формира онај који освоји највише гласова.

- Има ли шансе да, ипак, направите велику коалицију са ДС?
- Помало и губим енергију да стално одговарам како је то немогуће. Није промена власти ако СНС и ДС формирају владу. Не пада ми на памет да перем савест ДС.

- Зар нисте рекли да бисте можда и могли заједно, ако се ДС очисти од појединих министара?
- То је немогуће. Ако бих ја тражио да уклоне Ђелића, они би сигурно рекли да и ја склоним неког. То је само била нека хипотетичка пројекција.

 

БРИСЕЛ НЕ НАВИЈА

- Надате ли се да ће Брисел на следећим изборима да заигра на вашу карту?
- Сигуран сам да никоме неће држати страну. Али, први пут ЕУ нема аргументе да се изјасни ко би требало да победи. Већа подршка ми од тога не треба.

ОПЕТ ИЗАЗИВАМ ТАДИЋА

- Хоћете ли се поново кандидовати за председника Србије?
- Спреман сам да се кандидујем ако би Тадић прекршио Устав и одлучио трећи пут да учествује на изборима. Не бежим од окршаја и верујем да бих победио. У случају пораза више нема оправдања.