Архива новинских чланака

Вечерње новости - Томислав Николић - 25.04.2011.

Лидер напредњака овим чином одговорио је на многобројне позиве да стави тачку на штрајк глађу и да Васкрс проведе у кругу породице. После шест дана без течности, и више од седмодневног гладовања, према саопштењу лекара, његово здравствено стање је стабилно.

Николић је јуче око 10.30 у пратњи супруге Драгице, на изненађење присутних верника, ушао у београдску Саборну цркву. Спорог и тешког корака, и бледог лица, попео се уз десетак степеника до црквене порте. Придржавајући се за супругу, лидер напредњака најпре је стао међу вернике, да би потом прешао уз десну страну црквеног "брода". Ово место резервисано је за високе госте на богослужењима, и до тада је ту био "усамљен" заменик председника Владе Ивица Дачић.

Вођа опозиције двадесетак минута касније примио је свету причест и кренуо ка излазу из цркве. На пола пута до врата нагло је малаксао, па је крај причешћа сачекао у високој столици недалеко од црквених врата. Држећи га за руку и повремено му брисавши чело, уз њега је све време била супруга Драгица.
- Изнемогао је због гужве и загушљивог ваздуха у цркви - рекао је један од чланова СНС који је био уз Николића.

Током предаха, њему је прилазио већи број људи, дарујући га црвеним јајима.
Лидер напредњака Саборну цркву напустио је заједно са патријархом Иринејем, свештеницима и министрима Дачићем и Срећковићем. На позив поглавара СПЦ, они су се упутили на пријем који је црква организовала у Патријаршији.

По изласку из седишта СПЦ, Николић није био расположен за разговор, али уместо њега новинарима се обратио адвокат Владимир Божовић.
- Николић је прихватио позив патријарха Иринеја, митрполита Амфилохија и владике Иринеја бачког да Васкрс проведе у кругу породице - био је кратак Божовић.
На питање да ли то значи и да је лидер напредњака дефинитивно прекинуо штрајк глађу, Божовић је рекао да је Николић појео ускршње јаје и да се тиме у Патријаршији све завршило.
Министар вера и дијаспоре Срђан Срећковић потврдио је да су Дачић и Николић разговарали са патријархом, али да "није било ниједне речи о политици".

Одлуку да обустави штрајк глађу Николић је донео после низа позива и апела да заустави угрожавање свог здравља. На различите начине, поред патријарха, лидеру напредњака су претходних дана сличне позиве упућивале његове присталице, Председништво СНС, али и комесар за проширење ЕУ Штефан Филе. Они су апеловали на Николића да обустави свој протест и врати се нормалном политичком и породичном животу.

Како се претходних дана чуло из СНС, прекид Николићевог протеста не значи и одустајање од његових захтева, а напредњаци најављују наставак политичке борбе.
Први човек напредњака ступио је у штрајк глађу и жеђу пре осам дана на митингу опозиције у Београду, када је од председника Србије Бориса Тадића затражио расписивање ванредних парламентарних избора до краја године. После два дана проведених у посланичком клубу Народне скупштине, његово здравље се погоршало и смештен је у приватну клинику на Новом Београду.

Први чин Николићеве драме завршен је писмом патријарха Иринеја, после чега је лидер СНС почео да пије воду. У међувремену, виталне функције су одржаване примањем терапија и инфузија. Једину храну - комадић нафоре и вино - вођа опозиције узео је у четвртак, када је из руку протејереја Радича Радичевића примио причест.

ПОНОВО МИТИНГ?

ИЗ штаба напредњака претходних дана најављиван је још један велики митинг опозиције. Иако тачан термин одржавања скупа није саопштен, спекулисало се да ће он бити одржан између Васкрса и Првог маја.
- Отпор режиму пружаћемо свакога дана и на сваком месту, демократски и цивилизовано. Промене у Србији више нико не може да заустави. О расписивању избора више нећемо да преговарамо са владајућом коалицијом - поручили су из СНС.