Међународни односи

Британски парламентарци у посети СНС

Делегација Групе пријатељства са Србијом у британском Парламенту, коју је предводила Карен Ламли из Конзервативне партије, а у чијем саставу су били Клајв Бетс и Џема Дојл из Лабуристичке партије, посетила је данас седиште Српске напредне странке. 

Домаћини високој делегацији били су Љубица Васић, председник Одбора за сарадњу са ЕУ Савета за међународну сарадњу СНС, као и Братислав Грубачић и Никола Ерић, чланови Савета за међународну сарадњу.

Циљ посете британске парламентарне делегације био је упознавање са планом Српске напредне странке за решавање актуелних проблема са којима се суочава Србија – питања Косова, економског развоја земље, евроинтеграција.   

Госпођу Карен Ламли, на почетку састанка, интересовало је колико је Србија оптимистична у погледу добијања датума за почетак преговора са Европском унијом. 

Љубица Васић објаснила је да је Србија уложила максималне напроре у циљу приближавња Европској унији и добијања датума за почетак преговора.

„Србија је прилично одмакла у спровођењу реформи и у борби против корупције и криминала, што је основ за изградњу правне државе. Циљ реформи јесте изградња јаких институција и модерне, уређене правне државе, у потпуности усклађене са законима и стандардима Европске уније. Oчекујем позитиван извештај Европске комисије с обзиром на конструктиван приступ  који Влада Србије има у решавању кључних питања", објаснила је Васићева. 

Господин Клајв Бетс питао је колико је и на који начин странка променила однос и политику према Косову и Метохији, као и како то успева да објасни бирачима.

Љубица Васић истакла је да се проблем Косова решава у оквирима државне Платформе и Резолуције Народне скупштине Републике Србије. 

„Српска напредна странка није променила став о Косову, већ га је прилагодила актуелној политичкој ситуацији, која произилази из свих споразума које је претходна Влада постигла, а садашња Влада је прихватила да их спроводи.  Спремност власти да реши питање Косова показује и то што у преговорима учествује највиши државни врх - председник Републике  и председник Владе, поштујући Устав и имајући у виду црвену линију, испод које Србија неће ићи у преговорима“, истакла је Васићева.

 Братислав Грубачић додао је да Кетрин Ештон ових дана посећује Београд и Приштину у циљу проналажења прихватљивог и одрживог решења за обе стране. 

„Дијалог са Приштином тесно је повезан са датумом. За ову Владу нема другог пута, осим оног ка Европској унији. Грађане Србије највише занима економски стандард, што показују и резултати истраживања јавног мњења, због чега је важно приближавање ЕУ. Србија никада неће признати независност Косова, али ће улагати напоре за нормализацију односа Београда и Приштине“, рекао је Грубачић.

Лабуристкињу, госпођу Џему Дојл, интересовало је како планирамо да решимо питање велике незапослености. Љубица Васић је одговорила да је управо борба против корупције, усмерена на стварање правне сигурности, која ће омогућити безбедан пословни амбијент за све инвеститоре који желе да улажу свој новац у Србију. Као добар пример страних инвестиција у Србији, Васићева је навела компанију „Фиат“ и најавила могући долазак шведске компаније „Икеа“. Споменула је и добру економску сарадњу са Немачком и Аустријом, чији капитал у Србији већ запошљава велики број радника. Братислав Грубачић поменуо је инвестиције Руске Федерације и Народне Републике Кине у инфраструктуру Републике Србије, и нагласио да очекујемо велике инвестиције из Уједињених Арапских  Емирата.    

 

СЛУЖБА ЗА ИНФОРМИСАЊЕ 

СРПСКЕ НАПРЕДНЕ СТРАНКЕ