Међународни односи

Делегација СНС на Политичкој скупштини ЕPP

Делегација СНС предвођена интернационалним секретаром Јадранком Јоксимовић, учествовала је на Политичкој скупштини Европске народне партије (EPP), која је одржана у Бриселу 08. и 09. јуна.

У краћим билатералним сусретима са председником EPP Џозефом Долом, потпредседником EPP и известиоцем Европског парламента за Србију Дејвидом Мекалистером, генералним секретаром Антониом Лопезом, као и другим званичницима EPP, Јоксимовић је представила резултате недавно одржаних председничких избора у Србији и истакла да су грађани великом већином гласова подржали реформску политику СНС и њеног председника Александра Вучића, као и да убедљива победа Александра Вучића у првом кругу председничких избора, представља јасну смерницу у ком правцу Србија треба да иде.

Говорећи о тренутној политичкој ситуацији у земљи, будућем премијеру и новој Влади Србије, Јоксимовић је нагласила да ће нова Влада Србије наставити са политиком коју је у претходне три године спроводио премијер Александар Вучић, а да је то политика економског развоја земље, европских интеграција, политика мира, стабилности и сарадње са свим партнерима, јер је то национални интерес Србије.

У оквиру Политичке скупштине EPP одржана је и панел дискусија на тему "Шансе и изазови земаља Западног Балкана на њиховом европском путу". Јоксимовић је нагласила да је стратешки циљ Србије чланство у Европској унији и истакла важност наставка реформског процеса и очувања мира и стабилности у региону, истакавши да је јасно да Србија није та која је својим понашањем и реториком провоцирала нестабилност.

Председник EPP Џозеф Дол истакао је важност придруживања земаља Западног Балкана Европској унији, а говорећи о ситуацији у региону, Јоксимовић и Дол су се сагласили око значаја већег присуства и ангажмана ЕУ и EPP у региону.

Јоксимовић је истакла да је важно да EPP и ЕУ буду константно упућене у фактичко стање на терену и нагласила да очекује већу ангажованост EPP и ЕУ у региону, јер је важно очувати стабилност и европску перспективу Западног Балкана, за шта се Србија снажно залаже.