Међународни односи

Ђуровић: Приштина није поднела захтев за чланство у ПС СЕ

Шеф сталне делегације Скупштине Србије у Парламентарној скупштини Савета Европа (ПС СЕ) Александра Ђуровић изјавила је да Приштина није поднела захтев за чланство у тој организацији и додала да сумња да ће се за то одлучити.

Она је подсетила да приштинске власти то најављују већ две године.

Косовски председник Хашим Тачи најавио је у недељу да ће Приштина још једном аплицирати за чланство у Унеску и Савету Европе.

"Тачијеву најаву доживљавам као политичку поруку која је усмерена ка њиховој јавности", истакла је Ђуровићева, која је и потпредседница ПС СЕ.

Према њеним речима, да би једна земља постала чланица СЕ, мора да испуни одређени ниво стандарда, као што је владавина демократије и поштовање људских и мањинских права.

"Сумњам да ће они да се одлуче да поднесу захтев за чланство јер је то крупан захват", рекла је Ђуровић.

Она је указала да се током прошле године српска делегација суочавала са константним покушајима косовске делегације да им се обезбеде права која им не припадају.

Ђуровићева каже да је Приштина у борби за улазак у СЕ имала отворену подршку држава које су били спонзори једнострано проглашене независности КиМ, пре свих Велике Британије, Албаније, Турске, Француске и Данске.

Да би објаснила наше ставове, Ђуровићева је имала и билатерални састанак са председником ПС СЕ, Педром Аграмутом, где је разговарано о модалитетима учешћа представника КиМ у СЕ.

"Објаснила сам му зашто је за нас неприхватљиво да КиМ учествује у пленарној расправи и Аграмунт је уважио нашу аргументацију. Да би покушао да дође до неког решења, Аграмунт се обавезао да обави неку врсту преговора са представницима српског парламента и скупштине КиМ. Као шеф делегације Србије инсистираћу да се ни на који начин не мења неутралност позиције СЕ и остане такав какав јесте", рекла је Ђуровић.

 

 

 

извор: Танјуг