Међународни односи

Иступања ПМСП Љ. Васић на тематским скуповима и медијима

Иступања ПМСП Љ. Васић на тематским скуповима и медијима везана за процес ЕУ интеграција Р. СРбије и спољно-политичке приоритете Владе

- Предавање ПМСП Љ. Васић на Дипломатској академији МСП Р. Србије (Београд, 1 . август о.г.) на тему спољне и европске политике Р. Србије студентима Northeastern универзитета из Бостона (САД) и представницима Организације српских студената у иностранству. 

У свом излагању, ПМСП је говорила о спољнополитичким приоритетима Р. Србије у контексту процеса приступања Европској унији, регионалне сарадње, као и сарадње са осталим земљама света.

- Излагање у Институту за међународну политику и привреду на тему "Изазови и перспективе придруживања земаља Западног Балкана Европској унији" (Београд, 20. јуни 2013. г.)

У свом излагању ПМСП је акценат ставила на значај приближавања ЕУ за целокупан развој Р. Србије, реформске кораке и изазове који стоје на путу ка чланству у ЕУ (економско-финансијска криза унутар ЕУ, преусмеравање приоритета ЕУ на решавање  кризе, наводни "замор од проширења", реформски процеси у земљи, питање КиМ). У вези са дијалогом Београд-Приштина, истакла је конструктиван приступ који је Влада Р. Србије демонстрирала у кратком периоду, чинећи максималне напоре на изналажењу компромисног решења.

- Изјава ПМСП Љ. Васић, након потписивања Меморандума о сарадњи Пољске и Србије у области европских интеграција, током званичне посете Варшави (Варшава, 18-19. јун о.г.). 

У изјави, ПМСП указала на пољску подршку процесу евро-интеграција ЕУ у циљу добијања датума за почетак преговора за чланство у ЕУ. Изражен је интерес да се ојача сарадња ресорних министарстава две земље у областима попут пољопривреде, регионалног развоја, јачање владавине права, али и успостављање механизма преношења искустава кроз организацију семинара, конференција, састанака експерата, а с циљем јачања административних капацитета како би се што успешније наставило са спровођењем унутрашњих реформи.

- Медијски наступи ПМСП у БиХ 

 Током посете Сарајеву 5. јуна о.г, приликом које предводила делегацију МСП на конститутивном састанку Комисије за спровођење МоР БиХ и Србије о сарадњи у европским интеграцијама, ПМСП Васић дала интервјуе за ТВ БН и  дневном листу "Дневни аваз".  

У интервјуу за ТВ БН који емитован у централном ТВ дневнику, ПМСП је истакла да је састанак Комисије потврдио обострану подршку две земље на европском путу, као ис премност Србије да пружи техничку помоћ БиХ у процесу европских интеграција. Такође, наглашено је да је јасно видљив огроман напредак Србије на европском путу, кроз спровођења низа реформи и посвећеност борби против организованог криминала и корупције, што је вратило повререње грађана у институције.

У интервјуу "Дневном авазу" под насловом "Борбом против корупције БиХ може градити кредибилитет у ЕУ, посебно је апострофирана изјава ПМСП да Србија може бити добар пример за БиХ, јер је сама препознала кључне проблеме у држави, а то су корупција и организовани криминал. Посебна пажња је посвећена и оцени да БиХ треба да се сконцентрише на све оно што јој је од помоћи да поврати поверење у институције, да омогући људима боље услове живота, створи услове за привлачење страних инвестиција и активности домаћих инвеститора, да ради на владавини права и поштовање људских права. Сви ти елементи су важни за процес европских интеграција, закључила је ПМСП. 

- Предавање на „Вудро Вилсон центру“ на тему “Изазови Р.Србије на путу европских интеграција“, током званичне посете САД (Вашингтон, САД, 30. мај).

ПМСП Васић је нагласила да је Влада Србије уврстила чланство у ЕУ, као један од најважнијих националних приоритета и у том смислу је одлучна да ради на имплементацији ЕУ стандарда.  У том смислу, Влада је постигла значајне резултате у борби против корупције и организованог криминала, али и реформи правосуђа. 

ПМСП подвукла да је евентуална одлука ЕУ (28.6.2013.) о додељивању датума Р.Србији за отпочињање приступних преговора, веома битна за Р.Србију. 

Љ.Васић је нагласила и да је државни врх Србије показао вољу, енергију и зрелост да се ухвати у коштац са проблемима који дуже време нису решавани, при чему је питање дијалога са КиМ сигурно један од најважнијих. Један од значајних корака нове Владе јесте и подизање нивоа дијалога на виши, што је у великој мери допринело постизању споразума. 

Васић је додала да је Влада у великој мери унапредила регионалну сарадњу са суседним државама.

Васић је закључила да је Србија изузетно важна држава са централним местом у региону Југоисточне Европе, тако да би одлука ЕУ о додељивању датума за почетак преговора и укључивање Србије у ЕУ, у великој мери допринели регионалној стабилности.

- Излагање на међународној конференцији: „Десет година након Солуна: Процена перспективе ЕУ и изазови на Западном Балкану" (Даблин, 24. мај 2013). 

Конференција коју је организовала Ирска у својству земље која председава ЕУ окупила је високе званичнике ЕУ земаља чланица и земаља кандидата за чланство. На скупу се разматрала политика ЕУ о проширењу и напредак земаља кандидата и потенцијалних кандидата у процесу европских интеграција.

У свом излагању ПСМП је подсетила да је Самит у Солуну (током грчког председавања ЕУ 2003. г.) био јединствена прекретница за све земље Западног Балкана, мапа пута са неопходним смерницама како да се испуне и спроведу предуслови у циљу достизања европских стандарда и како би европска перспектива региона постала опипљива. Закључила је и да је то био успешан подстицај, с обзиром на то да су све земље региона направиле значајне помаке, као и да овај тренд, међутим, не би требало да се прекида све док све земље региона не уђу у ЕУ. Такође, можда није тренутак да се говори о убрзању проширења ЕУ, али не треба, и поред свих економских и финансијских тешкоћа које тренутно заокупљају ЕУ, занемарити или једноставно у недоглед оставити по страни европску перспективу приступања З. Балкана. 

Указала је и на реформске процесе у земљи, као и на огроман напредак који је Р. Србија учинила у домену регионалне, билатералне и мултилатералне сарадње. 

У вези са питањем КиМ, истакла је наш конструктиван приступ и залагање за компромис уз став да све заинтересоване стране треба да заједно раде на прагматичан и флексибилан начин у циљу побољшања живота обичних људи.

- Предавање ПМСП на Дипломатској академији МСП Р. Србије на тему "Тежиште спољне и европске политике Србије" (13. мај 2013. г.) студентима и професорима Бечке дипломатске академије и студентима Нигеријске академије за националну безбедност. 

У свом излагању ПМСП се осврнула на спољнополитичке приоритете Р. Србије с акцентом на европске интеграције. У оквиру билатералне сарадње, посебно је истакла односе са САД, Руском Федерацијом, НР Кином, земљама Покрета несврстаних и др. Указано је да је за Владу Р. Србије важан и развој сарадње и свеукупних односа са земљама Африке, Азије и Латинске Америке. Говорећи о дијалогу Београда и Приштине, истакла је конструктиван прилаз које је Влада Р. Србије демонстрирала у кратком периоду, чинећи максималне напоре на изналажењу компромисног решења. 

- Интервјуу ПСМП Словеначкој новинској агенцији "СТА", током посете Љубљани поводом билатералних консултација са Словенијом у области европских интеграција (Љубљана, 21. март о.г.).

Делови овог интервјуа су дати у оквиру вести о посети ПМСП Словенији. Наводи се да је ПМСП нагласила да би словеначка искуства могла да послуже као нека врста матрице на путу Србије ка ЕУ, као и значај подршке Словеније на том путу. У вези са испуњавањем обавеза држава из Споразума о сукцесији бивше СФРЈ, Србија се залаже да се сва спорна питања решавају отворено. Агенција СТА наводи и да је ПМСП Васић истакла да су реформе правосуђа и борба против организованог криминала и корупције значајни за приближавање Србије ЕУ као и да је Србија забележила значајан напредак у тој области. На крају разговора је навела да је за Србију важно да изврши унутрашње реформе и реши питање "нормализације односа са Приштином".

- Излагање ПМСП Љ. Васић на тему "Жене у дипломатији" на конференцији "Жене на руководећим функцијама у државним структурама Републике Србије (Београд, 8. март 2013). 

Конференцију, на којој се дискутовало о положају жена у извршним органима Владе Р. Србије и у представничким телима и парламентарним странкама, поводом обележавања Међународног дана жена, организовала је Управа за родну равноправност Министарства рада, запошљавања и социјалне политике Р. Србије.