Међународни односи

Јадранка Јоксимовић са младима Хришћанско – демократске уније

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и делегација младих експерата Хришћанске демократске уније за Источну Европу, разговарали су данас о процесу приступања Србије ЕУ, сарадњи две државе на нашем европском путу, реформама које се спроводе, ситуацији у ЕУ.

Министар је истакла да су председник Србије Александар Вучић и канцелар Немачке Ангела Меркел изградили изузетно добре политичке односе који су утицали на још бољу слику - како Србије у Немачкој, тако и Немачке у Србији. Она је поздравила младе људе који ће, како је навела, у будућности бити елита немачке политике и захвалила им на интересовању које показују према Србији.

Јадранка Јоксимовић је рекла је да је Немачка важан стратешки партнер Србије који нам пружа снажну помоћ и подршку у процесу приступања ЕУ. Потврђује то и податак да је, у последњих 15 година, Немачка определила 1,6 милијарди евра бесповратних средстава за бројне развојне и реформске пројекте.

Министар је оценила да је Стратегија проширења снажно охрабрење за Србију да настави са започетим реформа и, истовремено, охрабрење и порука да се на нашу државу, као кандидата за ЕУ, озбиљно рачуна. Јоксимовић је појаснила и да 2025. година није гарантована година пријема Србије у ЕУ, већ да би је требало разумети као оквир и мотивацију.

Министар европских интеграција очекује да ће Србија током Бугарског председавања Саветом ЕУ отворити најмање три поглавља, од пет за која смо технички спремни: 33 - финансијске и буџетске одредбе, 9 - финансијске услуге, 13 - рибарство, 18 - статистика и 17 - економска и монетарна унија.

Представници делегације Хришћанске демократске уније, партије која је део немачке владајуће коалиције, сматрају да је Србија досадашњим активностима, превасходно у процесу приступања ЕУ - нарочито кроз резултате реформи, показала да је поуздан и озбиљан партнер на кога може и у будућности да се рачуна. Стога, како су акцентовали, подршка Немачке Србији на европском путу неће изостати.

Саговорници су констатовали да су односи две државе добри - тај податак потврђују немачке инвестиције у привреду Србије, и да се развијају на обострано задовољство.

 

 

 

извор: Танјуг