Међународни односи

Јоксимовић: Француска посебно заинтересована за Србију

ПАРИЗ - Министарка без портфеља задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић наставља данас посету Француској и у Паризу ће се састати с државним секретаром за европске послове Арлемом Дезиром.
 
Јоксимовић ће разговарати и с председницом скупштинског Одбора за европске послове Данијел Ороа и почасним председником организације Наша Европа Паскалом Ламијем.
 
Министарка Јоксимовић је, првог дана тродневне посете Паризу, изјавила Танјугу да је циљ посете конкретизовање подршке Француске Србији на њеном европском путу.
 
Подсетивши на недавне посете Београду француског премијера Мануела Валса и државног секретара за ЕУ Дезира, Јоксимовић је оценила да је то показатељ да се "Француска на велика врата враћа на простор Западног Балкана" и да показује посебно интересовање за Србију.
 
Она је рекла да је циљ њене посете Паризу даље унапређење билатералних односа и истакла да је Француска пружила веома конкретну подршку Србији у процесу европских интергација, која, према њеном уверењу, није само декларативна.
"У том смислу, моја посета има за циљ и да конкретизује тај импулс подршке коју Француска даје европским интеграцијама Србије, да видимо да ли можемо, уз подршку Француске, ако не до краја године, онда макар почетком идуће године, да отворимо једно поглавље као сигнал да ЕУ препознаје реформске процесе и напоре које су предузели и ова Влада и, пре свега, грађани Србије", рекла је Јоксимовић.
 
Она је казала да Брисел јесте чвориште администрације и место доношења одлука, али је нагласила да Србија не сме да заборави државе чланице, које на основу добрих билатералних односа могу доста да помогну Србији, и подсетила је на своје недавне посете Берлину, Бечу и Риму.
 
Министарка Јоксимовић је јуче у Паризу разговарала с председницом скупштинске Групе пријатељства Србије и Француске Мартин Каријон-Куврер, директорком Националне школе за администрацију Натали Лоазо и дипломатским саветником председника Француске за Балкан Фабијеном Пеноном.
 
Предвиђено је да се Јоксимовић у четвртак састане и са саветником француског председника за европска питања и генералним секретаром Владе за европске послове Филипом Леглизом-Костом.
 
 
Дезир: Пријем Србије у ЕУ приоритетни циљ Француске
 
ПАРИЗ – Државни секретар француског Министарства спољних послова Арлем Дезир изјавио је данас да је пријем Србије у ЕУ један од приоритета Француске, а министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић поручила је да је Србија искрен и одговоран партнер и кандидат за чланство.
 
"Успешно прикључење Србије ЕУ је приоритетни циљ Француске и пратићемо Србију кроз све етапе приступног процеса", поручио је Дезир.
 
Дезир је, током заједничког обраћања медијима после састанка с министарком Јоксимовић, рекао и да се Француска залаже за што скорије доношење одлуке о отварању најмање једног преговарачког поглавља, на пример поглавља 32, и похвалио значајан допринос Србије стабилности региона и његовом прикључењу ЕУ. 
“За Србију је важно да у Француској има искреног и објективног партнера на путу европских интеграција”, поручила је Јоксимовић.
 
Она је објаснила да под “објективношћу” подразумева вредновање на основу испуњавања политичких и економских критеријума, као и труда да се на видљив и ефикасан начин унапреди друштво, што, како је напоменула, и јесу принципи на којима је основана ЕУ.
 
Јоксимовић је изразила захвалност Француској на искреној подршци и залагању да се као добар сигнал из ЕУ отвори једно поглавље до краја ове или почетком следеће године.
“Не јуримо за роковима, већ за квалитетом и волели бисмо да то буде препознато од свих земаља ЕУ онако како то Француска препознаје”, нагласила је министарка.
 
Србија је, према њеним речима, свесна обавеза које од ње очекују и Француска и остале чланице Уније, а што је и унутрашња агенда саме Србије – јачање институција, реформа правосуђа, владавина права, унапређење привредног амбијента за привлачење страних инвеститора…
“Све су то питања која јачају наше билатералне односе, а чини ми се да је то добар пут и да на путу европских интеграција будемо конструктивнији и бољи партнери”, рекла је она.
 
Јоксимовић и Дезир су изразили задовољство због унапређења односа двеју влада и земаља, о чему, како су навели, сведочи и недавна посета француског премијера Мануела Валса Београду.
 
Дезир је оценио да је Србија од почетка приступних преговора пре годину дана остварила “екстремно позитиван биланс” и подсетио да се Влада Србије ангажовала на спровођењу реформи и модернизацији земље ради испуњавања европских критеријума.
“Подржавамо веома значајне напоре Србије и улогу Србије у стабилности Западног Балкана”, рекао је он.
 
“Србија веома значајно доприноси да регион Балкана, који је пре 20 година био разорен ратовима, буде стабилан и прикључи се ЕУ”, додао је високи француски званичник.
 
Дезир је, такође, изразио очекивање да ће дијалог с Приштином бити настављен чим буде формирана влада у Приштини. 
 
Он је указао на значај пројеката у области развоја инфраструцтуре, енергетике, билатералне сарадње, на пример кроз размену стручњака.
 
Напоменувши да Француска и Србија имају у перспективи велики број пројеката, Дезир је нагласио да ће интензивирање економске сарадње допринети не само привредном расту и отварању радних места у Србији, већ и њеном процесу приступања ЕУ.
 
Јоксимовић је оценила да Француска реафирмише интересовање за Западни Балкан и Србију на конструктиван и пријатељски начин, баш као што и Србија жели да промовише регионалну стабилност. 
“Мада има оних који желе да се враћају у прошлост, Србија жели да гледа у будућност и да у заједничким напорима и побошљаним економским односима заједно са земљама региона иде у бољу европску будућност”, поручила је она.
 
Србија ће на томе предано радити, а помоћ Француске нам је увек добродошла, рекла је Јоксимовић и додала да очекује наставак техничке и експертске помоћи, посебно у области реформе државне управе и администрације.
“Став Владе је да је Србија као кандидат за чланство искрен и одговоран партнер и да очекујемо да оно где нам је тешко нађемо заједнички језик с нашим партнерима из ЕУ”, рекла је она.
 
Извор: Танјуг