Међународни односи

Јоксимовић и амбасадор Холандије: Видљив је укупан напредак Србије

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић састала са данас са новопостављеним амбасадором Краљевине Холандије Хендриком Г.К. Ван Ден Долом са којим је разговарала о  унапређењу сарадње две државе посебно у области европских интегрција.
 
Министарка Јоксимовић поновила је да Влада Републике Србије остаје посвећена европским интеграцијама и процесу реформи које су важне за државу и друштво. Она је истакла да је видљив напредак Србије на реформском путу и да очекујемо да то коначно буде валоризовано отварањем првих поглавља.
 
Амбасадор Краљевине Холандије је такође, изразио очекивање и подршку Холандије да прва преговарачка поглавља буду отворена до краја године. Амбасадор је посебно подвукао очекивање да током шетомесечног председавања Холандије ЕУ које почиње 1. јануара 2016. године, буду отворена поглавља 23. и 24. која су у фокусу холандског интересовања, а тичу се правосуђа, основних права, правде, слободе и безбедности. 
 
Такође, министарка Јоксимовић је изразила очекивања да ће годишњи извештај о напретку Србије ка ЕУ на прави начин вредновати остварене резултате у кључним областима.  
 
Разговарајући о односима у региону, саговорници су оценили су да су стабилност региона и сарадња основ за економски напредак, и да је видљиво колико су премијер и влада Србије урадили на том пољу.
Амбадсадор Ден Дол похвалио је напредак који је Влада направила на пољу унапређења права свих мањинских група.   
 
Говорећи о предстојећем изјашњавању Генералне скупштине УНЕСКА о захтеву Приштине, Јоксимовић је поновила аргументацију и став Србије против чланства Косова у тој организацији.