Међународни односи

Јоксимовић и Фратини: Србија заслужила што скорије отварање поглавља

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је данас са председником италијанског Института за међународне организације Франком Фратинијем, о напретку Србије у процесу приступања ЕУ и мигрантској кризи.
 
Јоксимовић и Фратини сложили су се да је Србија заслужила што скорије отварање првих преговарачких поглавља. Такође, оценили су да је напредак који је Србија остварила у процесу приступања, упркос бројним препрекама, видљив и да нико не може да га оспори.
 
Фратини је похвалио напоре које Влада улаже, како у спровођење захтевних реформи, тако и у решавање проблема миграција истакавши да је Србија озбиљан и одговоран кандидат за чланство у ЕУ.
 
Саговорници су оценили да се мигрантска криза неће одразити на политику проширења ЕУ на државе Западног Балкана. Такође, истакнуто је и да се Србија показала као врло одговорна и организована држава по питању миграција. Фратини је нагласио да такво опхођење према мигрантима изазива све веће поштовање према Србији на међународном плану.
 
Јоксимовић је истакла да упркос последњим догађајима, Србија не одустаје од сарадње у региону. Сагласили су се да добри економски односи треба да буду импут за грађење добрих политичких односа у региону.