Међународни односи

Јоксимовић и холандски парламентарци о наставку реформи

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је данас са делегацијом Одбора парламента Холандије за европске послове о приступању Србије ЕУ и сарадњи две државе на нашем европском путу, реформама које се спроводе, билатералним односима, амбијенту у ЕУ и другим значајним темама.

Министарка за европске интеграције посебно је истакла значај посете холандских парламентараца - представника различитих политичких партија, у овом тренутку, јер само чешћим директним разговорима и посетама можемо да унапредимо међусобну сарадњу и информисаност. Оценила је да је Извештај ЕК о проширењу препознао и јасну опредељеност наше државе ка процесу приступања, али и резултате који су остварени кроз реформе.

Јадранка Јоксимовић обавестила је саговорнике о досадашњим и упознала их са будућим активностима Србије у процесу евроинтергација.

Подсетила је да смо до сада отворили 12 поглавља, од којих су два привремено затворена, и да очекујемо да до краја бугарског председавања Саветом ЕУ отворимо најмање 3. Нагласила је да је Србија у потпуности спремна за отварање 5 поглавља: 33 - финансијске и буџетске одредбе, 9 - финансијске услуге, 13 - рибарство, 18 - статистика и 17 - економска и монетарна унија.

Министарка је нагласила да чланство у ЕУ представља спољно-политички приоритет Србије, да су европске интеграције најбољи механизам свеукупног развоја друштва, а да су реформе које се спроводе у функцији бољег живота грађана и изградње квалитетне државе базиране на европским вредностима.

У том смислу, посебно је акцентовала, а са таквим ставом сагласни су у холандски парламентарци, значај наставка реформи у поглављима 23 и 24 као и важност реформе правосуђа, али и борбе против криминала и корупције, мањинских права, медијских слобода. Делегацију Парламента Холандије информисала је о текућим и будућим активностима у овим областима.

За Србију је, према речима, Јадранке Јоксимовић стабилност региона веома значајна. Не само због чињенице да је она предуслов сарадње, већ она омогућава развој, обезбеђује мир и напредак. И стога би, сматра министарка, вредности које афирмишемо, требало да прихвате и други.

 

 

 

Извор: Танјуг