Међународни односи

Јоксимовић и Рајхел о наставку процеса преговора са ЕУ

Министарка без портфеља задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и шеф преговарачког тима Тања Мишчевић састале су се данас са изаслаником за југоисточну Европу у Mинистарству спољних послова Савезне Републике Немачке Ернстом Рајхелом са којим су разговарале о наставку процеса преговора са ЕУ.
 
Саговорници су констатовали да је Србија остварила значајан напредак у процесу европских интеграција. Министарка Јоксимовић је нагласила да би отварање првих поглавља до краја године представљао додатан подстрек за убрзање реформи и да Србија не тражи награду већ само вредновање остварених резултата у спровођењу критеријума за чланство.
 
Рајхел је истакао важност наставка имплементације Бриселског споразума како би поглавље 35 било отворено међу првим поглављима.
 
Јоксимовић је нагласила да је код имплементације Бриселског споразума важно да обе стране покажу спремност на компромис и подвукла да је Заједница српских општина од виталног значаја за српску заједницу на Косову и Метохији.
 
Саговорници су такође указали на значај регионалне стабилности и унапређењу сарадње где, како је констатовано, Србија даје значајан допринос.