Међународни односи

Јоксимовић на проширеном Самиту министара спољних послова EНП

Министар без портфеља задужен за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, учествовала је на проширеном Самиту министара спољних послова из Европске народне партије који је одржан у Бечу, на позив министра спољних и европских послова Аустрије Себастијана Курца.

Поред бројних европских министара, на Самиту је учествовао и Јоханес Хан, европски комесар за проширење и суседску политику, као и Елмар Брок, председавајући Одбора за спољне послове Европског парламента.

На Самиту којем су председавали Себастијан Курц и Елмар Брок, главне теме биле су мигрантска криза, Западни Балкан, и Источно партнерство. 

Министарка Јоксимовић представила је учесницима Самита реформски процес који спроводи Влада Србије, резултате и напредак који је Србија остварила у претходном периоду у процесу европских интеграција, као и мере које Влада предузима по питању мигрантске кризе.

Такође, Јоксимовић је нагласила важност да се у скоријем периоду постигне договор на нивоу ЕУ око „Европског решења“ мигрантске кризе, у коме ће и Србија као држава кандидат за чланство у ЕУ учествовати, имајући у виду да је у претходном периоду показала конструктиван приступ овом проблему.