Међународни односи

Јоксимовић: Очекујемо позитиван извештај о напретку

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић састала се данас са генералним директором Генералног директората Европске комисије за суседску политику и проширење Кристијаном Данијелсоном, са којим је разговарала о тренутном  стању у процесу европских интеграција Србије.
 
Министарка Јоксимовић поновила је да Србија очекује отварање првих поглавља до краја године и да је потпуно спремна за ту другу фазу преговора. Саговорници су се сложили да је у заједничком интересу и Србије и ЕУ да до тога дође што скорије.
 
Такође су оценили да ће додатни аргумент за отварање поглавља представљати и извештај Европске комисије о напретку Србије на путу ка чланству у ЕУ. Како су истакли, Србија је остварила значајан напредак у многим областима почев од политике миграција до буџетске дисциплине.
 
Још једном је апострофирана улога Србије у решавању проблема миграција, њен хуман однос према мигрантима и организован приступ решавању проблема.
 
Истакнут је значај подршке коју ЕУ пружа Србији у решавању проблема миграната кроз различите механизме. Данијелсон је најавио да би Србији укоро могли да буду на располагању и додатни механизми помоћи и да се важне одлуке по том питању очекују идуће недеље у Луксембургу.