Међународни односи

Јоксимовић: Позитиван разговор са новим известиоцем ЕП

БЕРЛИН - Министарка без портфеља задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић започела је данас вишедневну посету Берлину разговором са новим известиоцем Европског парламента (ЕП) за Србију Дејвидом Мекалистером.

"Врло је важно да смо одмах, буквално десетак дана после његовог именовања, успоставили званичан контакт са новим известиоцем ЕП. Он тек улази у целу проблематику и причу о Србији. Веома је важно да га упознамо са наше стране са свим што радимо у Србији, са бројним започетим реформама, са стањем европских интеграција у Србији", објаснила је, после састанка Јоксимовић у изјави Тањугу.

Она је оценила да је добро што Мекалистер долази из Немачке и владајуће ЦДУ, те да због тога верује да ће бити успостављен један конструктиван и отворен однос, као и да ће он моћи, својим сазнањима и утицајем који ће свакако имати у ЕП да буде од велике помоћи Србији на путу у ЕУ.

Јоксимовић је истакла да је са Мекалистером имала веома позитиван састанак, током којег је објаснила колико су важне економске и политичке реформе које смо започели, као и да је пренела уверење да би најзначајнија порука у овом тренутку од стране ЕУ Србији била отварање једног поглавља до краја године.

Истовремено је указала да је ЕП врло значајан и да ће Мекалистер имати назначајнију улогу када је у питању Србија и њен пут у ЕУ што се тиче те институције.

"Мислим да је ово добар почетак сарадње и верујем да ћемо на том путу заједно радити", уверена је Јоксимовић.

Она је рекла да званичну посету Немачкој наставља сутра даљим разговорима у којима ће се трудити да представи оно што влада ради у Србији.

Током посете Берлину Јоксимовић ће се састати са посланицима немачког Бундестага и званичницима из кабинета немачке канцеларке Ангеле Меркел.