Међународни односи

Јоксимовић: Приближавање процеса евроинтеграција грађанима

Приближавање процеса европских интеграција грађанима Србије, како би што боље шватили предности и мане придруживања Европској унији и заузели став о томе на рационалној основи, биће главни задатак Савета координационог тела за процес приступања наше земље ЕУ у наредном периоду.
 
Министарка без портфеља задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас, после састанка тог тела, да је договорено да свака преговарачка група у наредних месец и по дана, изнесе преглед најважнијих питања која ће се решавати у одређеној области, попут образовања, пољопривреде, правосуђа.
 
На тај начин, како је појаснила, грађани ће моћи да оцене напредак Србије на путу ка ЕУ, јер ће на разумљив начин бити представљени сви кораци у придруживању.
"Често када говоримо о поглављима и преговарању, говоримо о бројевима који грађанима не значе много. Они не знају шта се тиме мења у нашем дневном животу, а то је важно због транспарентности процеса европских интеграција, "рекла је Јоксимовић.
 
Грађани, како је додала, подржавају европски пут Србије, али да би још боље разумели тај процес и донели одлуку шта је добро, или да ли има сумње, важно је да се он представи конкретним примерима.
 
Србија има добре преговарачке групе у процесу евроинтеграција, административни капацитети су на високом нивоу, а радиће се на још бољој координацији, констатовала је Јоксимовић.
 
Према њеним речима, Србија је прва земља која је усвојила оквирни споразум за коришћење ИПА 2 фондова што је 1,5 милијарди евра за наредних седам година, односно од 200 милиона евра до 210 милиона евра по години.
"То грађани треба да разумеју као видљиву корист европских интеграција. Објаснићемо ко све може да аплицира, зашто, због чега је то важно и у којим секторима", рекла је Јоксимовић.
 
Извор: Танјуг