Међународни односи

Јоксимовић: Србија и Словенија унапређују сарадњу у области ИПА фондова

Министарка без портфеља задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић састала се данас у Љубљани са министрком без портфеља Републике Словеније задуженом за развој и европску коехезиону политику Аленком Смеркољ са којом је разговарала о унапређењу сарадње две државе у области коришћења фондова ЕУ.
 
На састанку је разговарано о могућностима за техничку подршку и преношење искустава Словеније у благовременој припреми Србије као земље кандидата за коришћење средстава из европских кохезионих и структурних фондова који постају доступни чланством у ЕУ.
 
Министарка Смеркољ је указала на значај правовремене институционалне припреме за коришћење ових фондова, с обзиром да се ради о вишеструко већем новцу у односу на износе предприступних ИПА фондова које користе земље које су кандидати за чланство, као што је сада случај Србије.
 
Министарка Јоксимовић, која је и НИПАК (национални ИПА координатор) је посебно истакла важност ИПА фондова за Србију, посебно у смислу  институционалног јачања капацитета за ефикасноо  програмирање и коришћење средстава. 
 
Министарке су се сложиле да је оспособљеност администрације и јачање капацитета за управљање ИПА средствима најбоља припрема државе за ефикасно коришћење много већих кохезионих фондова након ступања у чланство.