Међународни односи

Јоксимовић: Србија има снажну подршку Италије

Министарка без портфеља задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је да Србија има снажну подршку Италије на путу ка ЕУ и да верује да ће до краја италијанског председавања Унијом за Србију из Брисела стићи добри сигнали.
 
"Очекујемо и имамо снажну подршку Италије", рекла је Јоксимовић Танјугу, након разговора са државним секретаром Министарства спољних послова Италије, сенатором Бенедетом Дела Ведовом и дипломатским саветником италијанског премијера Армандом Варикијом.
 
Према њеним речима, у билатералним активностима Србије Италија је незаобилазно место, не само зато што је председавајућа ЕУ, већ и зато што нас заиста снажно подржава на европском путу и један је од највећих заговорника даљег проширења Уније, наравно, уз већ познате критеријуме и процедуре.
 
Италија је такође посебно заинтересована за регион западног Балкана и добар је пријатељ Србије, додала је она. 
"Још једном смо изразили очекивање и уверење да би ЕУ требало да препозна сав напор који Србија улаже у реформском процесу, као и све што је учињено у оквиру дијалога између Београда и Приштине. Доста смо урадили на свим пољима и верујемо да сада више није тренутак када ми треба да молимо за отварање поглавља већ да је ствар у томе да се препозна и оцени тај напредак Србије", рекла је Јоксимовић.
 
Према њеним речима, Италија је веома важан партнер Србије и заинтересована је да за време њеног председавања Унијом "неки добар сигнал буде послат Србији из Брисела".
"Ја верујем да ћемо до краја године имати ако не отварање поглавља, онда бар најаву да ће то бити урађено у најскорије време", рекла је Јоксимовић , додајући да постоји очекивање и да дође до сусрета премијера две земље до краја италијанског председавања ЕУ. 
 
Она је додала да је подршка Италије и још неких земаља, које на прави начин разумеју процес проширења, од користи не само Србији, већ и ЕУ, без обзира на поруке да ли ће се процес просирења наставити за пет, седам или три године.
 
"То није толико важно, важно је да ми идемо у добром правцу и да то што радимо не радимо због тога да бисмо постали чланице ЕУ - то је само додатан циљ који нас тера да будемо бржи у процесу реформи. А кључни циљ је да уредимо земљу да грађани живе боље. Кад питате наше грађане где би волели да живе то је обично нека земља ЕУ . Па кад је већ тако онда треба да убрзамо сами себе и да будемо спремнији да уредимо земљу на тај начин", закључила је српска министарка.
 
Сарадња на регионалном повезивању
 
Јадранка Јоксимовић разговарала је данас у Риму са државним секретаром за политику и послове ЕУ у влади Италије Сандром Гоцијем, о конкретним пројектима с циљем регионалног повезивања, потенцијалним новим италијанским инвестицијама и подршци Рима на европском путу Србије.
 
"Разговарали смо о конкретним пројектима сарадње. Доста смо пажње посветили јадранско-јонској стратегији. То је једна од макростратегија ЕУ, где и ми и Италија имамо значајан интерес. То су велики пројекти за које треба бити добро припремљен. Ми смо као земља формирали национални инвестициони одбор за инфраструктурне пројекте, имамо методологију, релативно смо се добро припремили да започнемо неке ствари у тим пројектима", рекла је Јоксимовић Тањугу.
 
Према њеним речима, за Италију је то од великог значаја.
 
"То је још једно од поља сарадње, поред тога што знамо да је Италија један од највећих инвеститора у Србију. Наравно да економска дипломатија не губи на значају. Разговарали смо и о неким другим могућим инвестицијама у Србији. Премијер Србије је већ нешто и најавио и ја очекујем да се и то реализује", рекла је српска министарка.
 
Према њеним речима, постоји разумевање са италијанске стране, Италија поново показује интерес за западни Балкан и Србију и њихова помоћ је добродошла.
 
"Очекујем да ћемо то валоризовати на конкретан начин до краја године или у наредна два-три месеца", рекла је она.
Јоксимовић је навела да је Гоци верзиран за питања ЕУ, али и за западни Балкан и прати Србију већ дуго.
 
Српска делегација је на састанку представила оно што су тренутне потребе и очекивања Србије на путу европских интеграција, рекла је Јоксимовић.
 
"Имамо и даље снажну подршку Италије и верујем да ћемо некакав помак учинити до краја године. То би требало, по мени, да буде извесно", закључила је министарка.
Јоксимовић, која се налази у дводневној посети Риму, претходно је разговарала са државним секретаром у Министарству спољних послова Италије, сенатором Бенедетом Дела Ведовом, и са дипломатским саветником италијанског премијера Армандом Варикијом.