Међународни односи

Јоскимовић: 1,6 милиона за прекограничну сарадњу РС са БиХ и ЦГ

Влада Републике Србије и Европска комисија закључили су финсијске споразуме у вредности од 1,6 милиона евра за програме прекограничне сарадње у којима Србија учествује са Босном и Херцеговином и Црном Гором. У име Владе Републике Србије споразуме је потписао министар без портфеља задужен за европске интеграције и национални ИПА координатор Јадранка Јоксимовић, а у име Европске комисије Жан Ерик Паке, директор Генералног директората за проширење. 
 
Ова финансијска средства чине део средстава за која ће крајем текуће и почетком наредне године бити расписани позиви за прикупљање пројеката прекограничне сарадње. Средства ће допринети још успешнијој сарадњи са суседним земљама и очекује се да ће у предстојећим позивима бити пријављени квалитетни пројектни предлози, као што је то био случај у претходна два позива.
 
Из Програма прекограничне сарадње Србија – БиХ за наредни јавни позив биће издвојено 3,6 милиона евра којима ће се првенствено финансирати активности које имају за циљ ублажавање последица поплава, али и њихову превенцију, имајући у виду штете које су обе земље претрпеле у непогодама у мају ове године. 
 
Из Програма са Црном Гором биће издвојено 2,2 милиона евра, за пројекте који ће резултирати повећањем продуктивности и конкурентности привредних, руралних, културних и природних ресурса. Програм ће бити усмерен и на унапређење сарадње са стручном јавношћу и цивилним друштвом у овим областима.
 
Средства оба програма ће бити додељивана за пројекте сарадње непрофитних институција из Србије са институцијама из БиХ и Црне Горе у форми донације (бесповратне финансијске помоћи), при чему корисници обезбеђују, у виду суфинансирања, минимум 15 одсто укупног буџета предложеног пројекта из сопствених извора.