Међународни односи

Катарина Ракић изабрана за председавајућу Одбора "ПС ПСЈИЕ"

Чланица сталне делегације Народне скупштине у Парламентарној скупштини Процеса сарадње у југоисточној Европи (ПС ПСЈИЕ), Катарина Ракић, учествује на Другој пленарној седници Парламентарне скупштине ПСЈИЕ, која се одржава 22. и 23. маја 2015. године у Тирани, а на којој учествују делегације из 12 држава.
 
Пленарна седница Парламентарне скупштине ПС ЈИЕ последњи је догађај у оквиру парламентарне димензије албанског председавања, након чега председавање Процесом сарадње у југоисточној Европи преузима Бугарска, а претходили су јој састанци три генерална одбора,  Ad hoc Радне групе и Сталног одбора.
 
На састанку Генералног одбора за правду, унутрашње послове и безбедносну сарадњу, Катарина Ракић је, консензусом свих чланова, изабрана за председавајућу овог Одбора у наредних годину дана.
 
„Хвала вам на указаном поверењу, а ја ћу се трудити да одговорно обављам дужности председавајуће. Постојање регионалне димензије сарадње парламената у области правосуђа, владавине права и борбе против криминала и корупције суштински је предуслов изградње демократског друштва и правне државе. Активностима у оквиру Генералног одбора за правду, унутрашње послове и безбедносну сарадњу Парламентарне скупштине ПС ЈИЕ, требало би да допринесемо  размени информација и најбољих пракси  у овој области“, истакла је Катарина Ракић, председавајућа Главног одбора.
 
Према њеним речима, у наредном периоду потребно је да се заједнички мапирају приоритети и активности потребне за превазилажење главних изазова региона у области правосуђа, унутрашњих послова и безбедности и интегришемо напоре за усаглашавање активности и пројеката у овој области.
 
Катарина Ракић пожелела је добродошлицу свим члановима Генералног одбора на наредни састанак у Београду, где ће Народна скупштина бити домаћин годишњег састанка Генералног одбора за правду, унутрашње послове и безбедносну сарадњу Парламентарне скупштине ПС ЈИЕ, у првој половини наредне године.