Међународни односи

Љубица Васић: САД поздрављају напредак у реформама

 Љубица Васић Глас Америке: Како видите ниво српско-америчких односа тренутно и како они могу даље да се развијају с обзиром на неслагања у погледу Косова?

Љубица Васић: "САД су поздравиле напредак у реформској агенди који је Србија направила у претходном периоду, високо су оценили борбу против корупције, као што је и ЕК оценила акције владе Србије на високом нивоу у домену борбе против корупције. Важно је да је Србија детектовала шта је проблем који се гомилао годинама уназад и без адекватне борбе против корупције није могуће спровести унутрашње реформе које су Србији преко потребне.
Што се тиче питања Косова и Метохије, што је наравно било главно питање које се потезало на састанцима, изнели смо јасан став да је Република Србија спремна да сва спољна питања решава дијалогом, али и друга страна треба да буде свесна да је свако питање које се дешава на Косову и Метохији ма колико технички изгледало политички проблем и тако га треба третирати. Да би се пронашло адекватно компромисно решење потребно је направити оквир у којем ће се то решење тражити, те је у том смислу поздрављено усвајање резолуције о КиМ у Скупштини Србије 12. јануара ове године, и показала се воља да се српска страна саслуша и представи своју агенду."

Глас Америке: Како видите састанак председника Србије и Косова, да ли је остварен помак већи од симболичног?

Љубица Васић: "Помак је чињеница да је састанак одржан. Потребно је да се такви састанци одржавају због размене мишљења али је потребно и да се на Приштину изврши притисак да прихвати реалност, да је једнострано проглашена независност Косова отежала питање активности и сарадње, али ипак Србија је показала спремност да настави дијалог са жељом да се нађе решење и тражи се компромис, међутим не такав да само једна страна буде та која ће да чини уступке а друга буде пасивна. Дакле компромис мора да буде у интересу обе стране и важно је да људи који живе на КиМ имају обезбеђену слободу кретања и да питање безбедности више не буде проблем него нешто што се подразумева. Кључни изазов је да се обезбеди слобода кретања јер без тога нема могућности запошљавања, што за последицу има да Срби живе у условима испод свих социјалних и економских стандарда."

Глас Америке: Европски парламент је препоручио Европском савету да што пре одреди датум за почетак преговора са Србијом, поздравља преданост владе интеграцијама и инсистира на даљим реформама. Шта ће бити непосредни фокус рада и приоритети наредних неколико месеци?

Љубица Васић: "Само да се настави са адекватном применом стандарда, да се заустави испразно усвајање европских вредности које је било тренд у прошлости, фокусирати се на унутрашње реформе, да Србија може да заузме адекватно место на спољнополитичкој сцени и покаже да је раван такмац и има препознатљиву позицију у преговарачким процесима, јер само тако може да заузме своје место у заједничкој европској политици."