Међународни односи

Народна скупштина Републике Србије посматрач у ПС ОДКБ

Председник Народне скупштине мр Небојша Стефановић састао се са председавајућим Парламентарне скупштине Организације договора о колективној безбедности  (ПС ОДКБ) и председником Државне Думе Сергејем Јевгеневичем Наришкином.  

У отвореном и срдачном разговору Стефановић и Наришкин изразили су задовољство због јачања међупарламентарне сарадње и пријатељских веза које спајају два народа, српски и руски. 

Председник Народне скупштине захвалио се што је српски Парламент стекао статус посматрача у ПС ОДКБ, и на тај начин се прикључио раду свих структура те организације. Стефановић је указао да Србија жели да остане војно неутрална, али да развој односа са ОДКБ подразумева сарадњу у свим областима, посебно у борби против тероризма, али и других безбедносних претњи и изазова. Сарадња са ОДКБ је значајна за Србију и због могућности сарадње са земљама Заједнице независних држава, са Евроазијским савезом и другим политичко-економским савезима, попут Брикса. 

У обраћању пред члановима Парламентарне скупштине Организације договора о колективној безбедности, председник Народне скупштине мр Небојша Стефановић је оценио данашњи светски поредак као веома комплексан и указао на потребу уважавања реалности у којој постоји више центара моћи. Он је поздравио јачање свих држава које доприносе стабилности међународног поретка, као и удруживања која имају за циљ обезбеђивање мира, безбедности и стабилности.  

Председник Државне Думе С.Ј. Наришкин захвалио је на посети српске делегације Санкт Петербургу и још једном честитао на статусу посматрача Народне скупштине Републике Србије у ПС ОДКБ. 

Поред председника Народне скупштине мр Небојше Стефановића на састанку савета ПС ОДКБ у Санкт Петербургу присуствују и народни посланици Милован Дрецун и Јован Палалић.