Међународни односи

Помоћник министра Љубица Васић – обраћање Дипломатској академији

Помоћник министра спољних послова Љубица Васић одржала је предавање на тему "Тежиште спољне и европске политике Србије" на Дипломатској академији Министарства спољних послова  студентима и професорима Бечке дипломатске академије и студентима Нигеријске академије за националну безбедност.  

У свом иступању помоћник министра Васић је говорила о спољнополитичким приоритетима Р. Србије у контексту процеса приступања Европској унији, регионалне сарадње, као и сарадње са осталим земљама света.

Говорећи о првом спољнополитичком приоритету Републике Србије – чланство у ЕУ, Љ. Васић је акценат ставила на значај приближавања ЕУ за целокупан развој земље, условима за чланство, реформским корацима и изазовима који стоје на путу ка чланству, подразумевајући и текући дијалог Београда и Приштине.

Регионална сарадња је оцењена као важан фактор стабилности и развоја региона, али и као један од услова за читав процес приступања ЕУ.

У оквиру билатералне сарадње, посебно су истакнути односи са САД, Руском Федерацијом, НР Кином, земљама Покрета несврстаних и др. Указано је да је за Владу Р. Србије важан и развој сарадње и свеукупних односа са земљама Африке, Азије и Латинске Америке.

Говорећи о дијалогу Београда и Приштине, истакла је конструктиван прилаз које је Влада Р. Србије демонстрирала у кратком периоду, чинећи максималне напоре на изналажењу компромисног решења. Ови напори се остварују у оквиру процеса приступања Европске уније, а све у циљу заштите права и интереса Срба са КиМ.