Међународни односи

САД цене напоре Србије у борби против корупције

  Васићева је у изјави дописнику Танјуга, истакла да је са својим америчким домаћинима разговарала о дијалогу Београда и Приштине, и да је поновила став да нова српска влада ради на спровођењу свих претходно постигнутих договора.

Од Србије се очекује даљи напредак по питању владавине права и борбе против корупције, а Влада САД високо цени напоре који су до сада исказани, навела је помоћница шефа српске дипломатије. Према њеним речима, у Вашингтону је било и речи о могућој сарадњи Министарства спољних послова Србије и Стејт департмента и проналажењу договора око више програма које нуди америчка влада, а тичу се разних секторских политика.

Васићева, која је и председница Одбора за сарадњу са ЕУ Савета за међународну сарадњу Српске напредне странке, нагласила је да Србија активно ради на приближавању Унији кроз убрзање адекватне примене европских стандарда.

Циљ Србије треба да буде враћање поверења у институције, ревитализовање система, стварање правне државе и модерне тржишне привреде, као и заштита њеног територијалног интегритета и суверености, закључила је помоћница шефа дипломатије. Она ће данас, уз премијера Ивицу Дачића, представљати Србију на Молитвеном доручку, који ће отворити амерички председник Барак Обама.

Касније током дана, Васићева ће се састати са директором одсека за централну и јужну Европу у Стејт департменту Џонатаном Муром и са Чери Данијелс, специјалним саветником потпредседника Џоа Бајдена за Европу и Русију.

Помоћница шефа српске дипломатије ће у петак разговарати са члановима Конгреса САД.