Међународни односи

У Стразбуру не представљам себе, већ Србију

Београд - После повратка са јунског заседања ПС СЕ у Стразбуру све више сам убеђена да је кандидат Србије у трци за место генералног секретара Парламентарне скупштине Савета Европе све ближе победити. Србија први пут има кандидата за једну такву позицију, а уколико би Светислава Булајић добила више гласова од свог противкандидата Војчека Савицког из Пољске, била би прва жена на месту генералног секретара ПС СЕ у историји дугој 66 година. Иначе, о избору кандидата 29. септембра у Стразбуру одлучиваће посланици из 47 земаља чланица и то тајним гласањем, каже за Данас Александра Ђуровић, председница скупштинског одбора за спољне послове и шефица српске делегације у ПС СЕ.

 

*На основу чега сте оптимиста да ће наш кандидат победити?

- Оптимиста сам од самог почетка, али након бројних састанака у Стразбуру протекле недеље све сам убеђенија у победу. Госпођа Булајић имала је представљање пред три политичке групе, а имали смо састанке са више од 20 националних делегација и са ко зна колико посланика индивидуално. Организовали смо и један пријем за жене парламентарке где је био изузетно велики одзив. Но, не смемо да се опуштамо, већ да наставимо интензивну кампању, да издржимо поједине ниске ударце и негативну кампању појединаца против нас, уз веру да је срећа увек на страни праведних људи доброг срца и чистих намера.

 

*Било је најава да ће Косово тражити пријем у Савет Европе, да ли се то и десило?

- Одавно слушам најаве Приштине о захтеву за чланством у СЕ, али то некако стално одлажу. Моје мишљење је да је разлог одлагања свест да немају подршку да то изгурају до краја. Такав евентуални захтев би прво дошао на Комитет министара који им је мање споран, јер су 34 земље признале једнострано проглашену независност Косова, а за двотрећинску већину потребна је подршка 32 земље. Међутим, Комитет министара има обавезу да затражи мишљење ПССЕ, где је за позитивно мишљење потребна двотрећинска већина од присутних народних посланика. Нико не може да предвиди ко ће и како гласати.

 

*Да ли је на овом заседању ПССЕ било речи о потврди акредитива руским посланицима?

- На агенди јунског заседања нашла се резолуција са називом "Разматрање поништења претходно ратификованих акредитива делегације Руске Федерације". Такав наслов је одредио и ток расправе! Није ни било речи о могућности укидања претходно донетих санкција. Великом већином гласова донета је одлука да се не пониште мандати руској делегацији, што је добро, јер се тиме остављају отворена врата за даље преговоре и дијалог. У овом тренутку суштински се ништа неће променити, јер је руска делегација још у јануару донела одлуку да не учествује до краја ове године у раду ПССЕ, због санкција које су донете. Ипак, да су акредитиви потпуно поништени, питање је да ли би икакви преговори били могући, а највероватније се руска делегација ни у јануару не би појавила у Стразбуру. Оваква одлука даје могућност преговора до јануара 2016. када очекујемо долазак руске делегације уз наду да ће тада бити донета одлука прихватљива за све стране.

 

* Како је гласала српска делегација?

- Нама који смо у јануару гласали против одузимања права гласа руској делегацији било је јако тешко да се поставимо према овој резолуцији. Резолуција ни не поставља питање санкција, већ их само констатује као нешто што се не доводи у питање, а акценат је на акредитивима који треба да се пониште или не. Размишљали смо и о томе да не гласамо уопште као вид протеста, што се одлучује о важном питању за једну делегацију без присуства њених изабраних представника, али како то не би било схваћено на погрешан начин, одлучили смо да ипак учествујемо у гласању и да будемо уздржани. Чак је и украјинска делегација била против поништења акредитива, што је јако позитивно и добро.

 

* Зашто чланови наше делегације усаглашавају ставове са групама којима припадају, а не са ставовима државе из које су?

- Мишљење МСП не обавезује посланике да тако гласају, јер су посланици независни у формирању свог мишљења и ставова, али за мене је мишљење МСП изузетно важно, јер ја у Стразбуру не представљам себе, већ Србију. Не могу да натерам друге посланике да размишљају на исти начин. СНС у ПССЕ припада политичкој групи Европске народне партије, а ја сам чланица Бироа те политичке групе. Ипак, када група донесе одлуку која је супротна ставу Србије, ја издвојим мишљење, јер немам дилему чији став ми је важнији. Већина у српској делегацији размишља на такав начин. Једино Наташа Вучковић најчешће даје примат ставу Социјалистичке групе, где је и потпредседница. Њен став је да је та позиција обавезује да увек прати одлуке групе.

 

Извор: "Данас"