Међународни односи

Унапређење сарадње Србије и Мађарске у области евроинтеграција

Београд/Будимпешта, 1. јул 2015. године – Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и министар спољних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто потписали су данас измену амандмана Меморандума о подршци европским интеграцијама Србије.
 
Измена амандмана Меморандума о разумевању између Владе Србије и Владе Мађарске о промоцији интеграције Србије у ЕУ, која је потписана на заједничкој седници двеју влада у Будимпешти, има за циљ да досадашњу успешну сарадњу у овој области прилагоди потребама Србије у приступним преговорима са ЕУ. 
 
Србија и Мађарска активно сарађују на пољу европских интеграција, а овим меморандумом је прецизирана помоћ коју ће Мађарска упутити Србији током преговора о чланству у ЕУ.
 
То ће бити учињено пре свега кроз студијске посете и програме обуке државних службеника о ЕУ у Мађарској, посете мађарских експерата нашој земљи и њиховог рада на привременој основи у институцијама Републике Србије, као и кроз друге видове стручне помоћи у вези са приступним преговорима и јачању капацитета наших преговарачких група. 
 
Основни текст Меморандума потписан је 2010. године, а на основу њега остварено је више активности у домену процеса европских интеграција, као што су семинари, студијске посете, експертска подршка у поглављима посвећеним пољопривреди, руралном развоју, безбедности хране и рибарству. 
 
Значајну помоћ Србији у вођењу приступних преговора представља и ангажовање од стране Мађарске експерта Ивана Габора, некадашњег члана преговарачког тима те земље. 
 
Владе Србије и Мађарске су на заједничкој седници још једном потврдиле посвећеност ефикасном спровођењу новог програма прекограничне сарадње двеју земаља који ће бити финансиран средствима ЕУ у периоду од 2014. до 2020. године, и то у износу од 65,1 милион евра. 
 
Спровођење програма омогућиће даљи развој програмског подручја кроз заједничке акције институција двеју држава, наводи се у саопштењу Кабинета министра без портфеља задуженог за европске интеграције.