Међународни односи

Успешан наступ српских парламентараца на почетку заседања Интерпарламентарне уније

Делегација Народне скупштине Републике Србије учествује на 128. заседању Скупштине Интерпарламентарне уније, на којем је заступљено 130 парламената из света.

Шеф делегације Марија Обрадовић (СНС) изабрана је у Биро Другог сталног одбора Интерпарламентарне уније за одрживи развој, финансије и трговину, на место заменика првог потпредседника. У том телу, Марија Обрадовић ће представљати најутицајнију геополитичку Групу 12 плус, у којој су заступљене све европске државе, Канада, Аустралија и Нови Зеланд. Ово је прво функционерско место на које је представник Србије изабран у последњих 20 година. То ће бити прилика да се у резолуцију имплементирају наши ставови и предлози.

Остварени су бројни контакти и сусрети са делегацијама Немачке, Француске, Холандије и Шведске по питању европских интеграција, унапређења парламентарне сарадње и активности у Интерпарламентарној унији, као и са делегацијама Уједињених Арапских Емирата, Велике Британије, Босне и Херцеговине.

Генерални секретар Јана Љубичић договорила је да немачки стажисти ускоро посете Скупштину, и упознају се са њеним радом.

Представљање новоформиране Женске парламентарне мрезе НСРС на састанку жена парламентараца, отворило је могућност да Србија буде домаћин европске регионалне конференцију ИПУ о положају жена, у септембру ове године.

Марија Обрадовић ће наступити на панелу о трговини дрогом и корупцији, као један од главних известилаца, док ће Владимир Маринковић учествовати у генералној дебати.