Међународни односи

Васић: Позитивна оцена Немачке

БЕРЛИН - Помоћник министра спољних послова Србије Љубица Васић изјавила је данас да је у отвореним, конструктивним и озбиљним разговорима с немачким политичарима, званични Берлин позитивно оценио реформе које спроводи Влада Србије и дао подршку Београду на путу ка Европској унији.

"Берлин је позитивно оценио владине реформе, посебно акције у борби против корупције и организованог криминала и у правосуђу", рекла је Васић новинарима у Берлину на завршетку посете, и нагласила подршку Немачке Србији у процесу евроинтеграција. 

Говорећи о разговорима са саветником немачког канцелара Ангеле Меркел, Николаус Мајер-Ландрутом, Васић је истакла да је успостављена добра и коректна комуникација и адекватно саговорништво. "Мајер-Ландрут је саслушао наш став, показао интересовање за процес реформи у Србији и, такође, за наставак дијалога Београда и Приштине, као што смо и ми изнели став да смо за отворени дијалог и решење кроз разговор свих отворених питања", рекла је она.

Немачки саговорници су помоћнику шефа српске дипломатије изнели свој став о потреби проширења ЕУ на југоисток Европе, који је, како је пренела, важан за демократизацију, стабилност целе Европе и стратешке интересе. 

Васић је истакла да због актуелних разговора у Бриселу, у њеним берлинским сусретима није било прецизног изјашњавања везаног за добијање датума за почетак преговора. 

Она је рекла да су немачки званичници чули српски став, да су је прихватили за саговорника и да је успостављена добра комуникација. 

Васић је подсетила да је Србија преузела имплементацију европских стандарда пре него што је било речи о датуму и указала да су Србији потребне реформе због ревитализације система и враћања поверења у институције.

"Датум јесте важан и то је позитиван сигнал који наша земља добија", рекла је Васић и навела да је саговорницима указала на све што је влада Србије урадила и ради у том правцу. 

Када је реч о преговорима Београда и Приштине, Васић је истакла да за договор требају обе стране. 

Она је рекла да сарадња Србије са важним земљама ЕУ нуди могућност инструмената за правну дрзаву и успешну привреду и нагласила да Србија мора да настави с променама које земљу воде у правцу ЕУ и да је за адекватне реформе потребно испунити услове из Копенхагена. 

Када је реч о коришћењу приступних фондова ЕУ, Васић је, после разговора с представницима немачке политике, рекла да Србија има Споразум о стабилизацији и придрузивању који, истакла је, остаје уговорни однос до последњег дана пред пријем Србије у ЕУ и да се фондови користе у зависности од пројеката и конкретних интереса. 

Васић је у Берлину, осим са Мајер-Ландрутом, утицајним саветником за европску политику Меркелове, човеком јаких преговарачких способност и оштрих аргумената, разговарала и са демохришћанином Гунтером Крихбаумом, добрим познаваоцем српских прилика, жеља и намера и председником Одбора Бундестага за европске принадлежности ЕУ.

Њени саговорницу су били и Емил Хабер, државни секретар у немачком Министарству иностраних послова, Петер Вајс, демохришћанин и председник парламентарне групе за сарадњу са Југоисточном Европом, и Михаел Клаус, шефом сектора за ЕУ у Министарству иностраних послова у Берлину. 

Током тродневне посете немачкој престоници, Васић је имала и разговоре у фондацији Конрад Аденауер, блиској демохришћанима, канцелара Меркелове и сусрете са немачким новинарима.