Народна скупштина

Александар Марковић - Седница Народне скупштине РС - 12.10.2016

Даме и господо народни посланици, из досадашње расправе, која траје већ други дан, схватили смо да је ова тачка веома важна, тачка која је на дневном реду. Расправа која је обележила ове дане је поново по ко зна који пут садржала неке ствари којима просто није било места овде. Поново су се чули, по ко зна који пут, разни аргументи или полуаргументи који немају много везе са истином, али ако мене питате, немају много везе ни са логиком, а ни са здравим разумом.

Највише се говорило о стању у медијима, квалитету медија, цензури, ријалити програмима и слично. Онда се поставља питање – а ко преговара? Заиста, ко то нама преговара? Они који су запалили РТС? Је ли они који су запалили зграду РТС-а, након што су запалили зграду Народне скупштине? Да ли нам они приговарају, да би дошли на власт, да би извршили пуч, да би могли са фантомкама и са пушкама да упадају и да отимају имовину? Воле те фантомке пошто пото. Јел нам они приговарају о цензури? Којој цензури?

Претходни говорник је покушао, дао неку инсинуацију да су се неке организације бавиле цензуром у Србији. Никада ниједна релевантна организација. Никада ниједна званична организација није утврдила да у Србији постоји цензура, никада ниједна. Немојте да измишљате. Једина цензура, права цензура коју ја знам, била је она у време „Сабље“, она у време ванредног стања.

Има ту један генијалац који је јуче хвалио „Сабљу“, који је хвалио ванредно стање и тековине „Сабље“, и није га срамота. Тада сте хапсили људе, прогонили људе, затварали људе, затварали медије. Геније, колико сте ухапсили људи у „Сабљи“? Колико је ослобођено? Колико је пресуда било? Колико сте медија затворили у „Сабљи“? Од марта па до септембра те године није било ни скупштинских преноса, само да вас подсетим, госпођо председнице.

Примитивизам, естрадизација,  вулгаризација медијског простора, ријалити програми, па то су ваши продукти, па то је настало у ваше време, па то су ваши производи. На потпуно иреалан начин покушавате нама данас да ставите у одговорност то што је ваших руку дело. У ваше време су настали ријалити програми и све остало, чије последице сви ми данас трпимо, ја се слажем, али то је ваш производ. Као што је у ваше време управо била најстрашнија цензура, права цензура, медијски мрак, у правом смислу те речи. Медијски мрак спиновања, то су ваши производи. Пре тога у Србији тога није било. Спиновање као појам није постојало, док га Ђилас није увео. Партијске телевизије, па и то је ваш производ. Па ви сте правили партијске телевизије. На „Студију Б“ једног секунда није могла да се појави Српска напредна странка или нека друга опозициона странка у то време. Потпуно ми је неприхватљиво, госпођо председавајућа, да они данас нама замерају и да нам спочитавају неке лекције о некаквој цензури.

Управо они који најстрашније оптужбе сваког дана, на сваком месту, најмонструозније оптужбе лансирају и најгнусније лажи износе о Александру Вучићу и члановима његове породице, сваки дан, на сваком месту и никада им длака са главе није фалила због тога. Нико их пипнуо никад није због тога, а сваки дан лажу, на сваком месту. Ја читам све дневне новине. Врло добро знам колика је заступљеност које странке  и у „Блицу“ и у „Новостима“ и у „Политици“ и у „Данасу“ и у осталим медијима.

Стање у медијима. Стање у медијима није савршено, наравно да није савршено. Ни, ја нисам задовољан са стањем у медијима. И ја имам замерке. Више бих волео да се неки медији баве неким, како они то кажу, истраживачким новинарством, да се постави питање како то да само један или два медија можда у држави је покренуло, односно усудило се да постави питање – одакле Божовићу паре да зимује на Малдивима? Имамо један светли пример медија који је једини смогао снаге да пита – Балша, одакле ти, мајсторе, паре да зимујеш на Малдивима за 1.500 евра? Једини медиј је то питао. Да се види да медији поставе питање докле се стигло са случајем Хетерледн. Да ли се бави још неко тиме? Осим што Пајтић избегава да се појави на рочишту, побегне када је рочиште. Да видимо ко је отимао новац намењен за децу са сметњама у развоју, ко је крао паре од деце. Јел треба да вас подсећамо како је то изгледало? Јел треба да вас подсећамо како је извршено реновирање Хетерленда? Тиме треба медији више да се баве. То су моје замерке на стање у медијима, дакле. Да сви виде како су се зидали пашњаци по Врачару.